Az imádott francia vajas croissantnak kedvezőtlen kilengésekkel kell szembenéznie a világpiacon, hiszen már a reggelihez szükséges vaj beszerzése is nehéz feladattá vált Franciaországban.

 

A globális kereslet és a csökkenő áruszállításnak köszönhetően a vaj ára az egekbe szökött. Mivel a francia szupermarketek nem hajlandóak többet fizetni a tejtermékekért, ezért a termelők inkább a határon túlra exportálják az áruikat. Ennek köszönhetően a világ legnagyobb vajfogyasztói annak a kulcsfontosságú terméknek a hiányával küszködnek, amely nélkül elképzelhetetlen a francia croissant elkészítése.

 

Háromszoros árak

 

 hirdetes_810x300  

Az Agritel párizsi központú tanácsadó cég információi szerint a vaj globális ára idén a háromszorosára emelkedett: míg 2017-ben egy tonna vaj 7000 euróba kerül, addig 2016-ban 2500 euró volt egy tonna vaj ára. Mivel Európában 2017 szeptemberében egy tonna vaj ára 6500 euróra emelkedett, így a 2000-től zajló adatgyűjtés óta a lehető legmagasabbra szökött a vaj ára.

 

Míg a francia élelmiszeri kiskereskedők szövetsége a vajhiányt csupán olyan ideiglenes problémának tekinti, amit maguk a fogyasztók okoztak azzal, hogy tartalékszámra kezdték el felhalmozni a vajat, addig a vajbotránnyal múlt héten már a francia parlament is foglalkozni kezdett. A francia földművelésügyi miniszter, Stéphane Travert a törvényhozók kérdéseire elmondta, hogy reméli, hogy minél előbb sikerül egyezszégre jutnia a kiskereskedőknek és a tejtermékek előállítóinak.

 

 „Meg szeretnénk nyugtatni a fogyasztókat, hogy a vaj csakhamar újra megtalálja az utat a boltok polcaihoz” – mondta Travert, majd hozzátette, hogy bízik abban, hogy a fogyasztókat a lehető leghamarabb sikerül kárpótolni azzal a termékkel, amelynek „tisztességes helye van a francia asztalon”.

 

A legfrissebb adatok szerint október 16-tól október 22-ig a francia szupermarketek a vajkereslet 30 százalékát nem tudták lefedni, míg az egyes boltokban ez az érték elérte a 46 százalékot. Az ok pedig nem más, mint a vaj felvásárlása.

 

Fotó: Pinterest.com

 

A növekedés mögött a csökkenés áll

 

A probléma hátterében a 2015-ös uniós tejkvóta megszüntetése áll, ami Európában tavaly a tejfelesleget és az árak rohamos csökkenését hozta magával. Mindez idén tavasszal Európában, majd az egész világban a termelés csökkenésében mutatkozott meg.

 

Míg az Amerikai Egyesült Államok megszüntette a tejtermékek külföldi exportálását, hogy ezzel oldja meg a magas hazai kereslet problémáját, addig Új-Zéland – a tejtermékek legnagyobb exportőre a világon – csökkentette a termelést a szárazság miatt. Mindemellett az ázsiai vajpiac is keresletet jegyzett a vaj iránt.

 

A francia kiskereskedők eddig még nem alkalmazkodtak az új trendhez, és igyekeznek féken tartani az árakat. A francia tejtermelőknek ezért egyszerűbb az olyan országokba exportálni a vajat, mint Németország, ahol a kiskereskedők magas árakat is képesek kifizetni a vajért.

 

A problémát azoknak a francia fogyasztóknak a viselkedése mélyítette el, akik a vajhiány okozta pánik következtében elkezdték felvásárolni a vajakat, amivel szinte egész árukészleteket halmoztak fel otthonukban.

 

Az iparág becslései szerint a vaj jelenlegi csúcsárai után árcsökkenésre lehet számítani, mivel a tejtermelés jelenleg emelkedett. Ez a hír minden bizonnyal megnyugvást hoz a francia fogyasztókra, akiknek nemcsak a sütemények és a croissantok elkészítéséhez van szükségük vajra, de a mártások megfőzéséhez is.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Lyne Lucien/The Daily Beast

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!