A romániai Green Group Szlovákiában szeretne PET-palack feldolgozó üzemet építeni. A beruházás nagysága 8,5 millió euró lenne, közvetlenül mintegy 80-100 munkahelyet teremtene – jelentette be mai Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter. Elmondása szerint a cég semmilyen állami támogatásra nem tart igényt.

 

Hogy hol kapna helyet az új üzem, egyelőre nem lehet tudni. Constantin Damov, a holding társalapítója egyelőre annyit árult el, hogy Pozsonyban biztosan nem, de úgy nyilatkozott, hogy a gyár valamikor jövő szeptemberben már üzembe állhat, kezdetben 80 alkalmazottal, amit később bővítenének – arról nem nyilatkozott, hogy mennyivel.

 

Évi 30 ezer tonna

 

 hirdetes_300x300  

A Green Group-ot Románia és Dél-Kelet-Európa vezető újrahasznosítással foglalkozó holdingjaként tartják számon. Damov elmondta, hogy további beruházásokat terveznek Szlovákiában.

 

Az üzem a tervek szerint évi 30 ezer tonna PET-palackot lesz képes feldolgozni, az alapanyag legnagyobb részét Szlovákiából szerezné be, amit aztán az üzemben megtisztítanak és ledarálnak. Az őrleményből azonban Romániában készítenek majd kész termékeket, elsősorban az autógyárak számára.

 

Fotó forrása: Green-report.ro

 

Solymos: többet kéne osztályoznunk

 

Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár saját bevallása szerint Szlovákia évi 120 ezer tonna, különböző típusú műanyag csomagolást termel ki, amelyekben 69 ezer tonnát sikerül átosztályozni.

 

Solymos szerint a Green Group beruházása beleillik a kormány által kitűzött célkitűzésekbe, amelyeknek a szemétlerakatok elleni harc is célja.

 

„Többet kell osztályozzunk és újrahasznosítanunk. Ezért meg kell változtatnunk a hulladékpolitikát”

 

A Green Groupot 2002-ben alapították Romániában. Ma már holdingként működik, amely 6 céget fog össze. Ezek mind hulladékgyűjtéssel, szállítással, feldolgozással foglalkoznak, illetve 100 százalékban újrahasznosított PET-ekből készített poliészterszálakat gyártanak.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: opiniatimisoarei.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!