Az elmúlt napokban Szlovákia lakossága az egyik boltot járja a másik után tojás után kutatva. Valahol egyáltalán nincs tojás, de olyan hely is akad, ahol van, csak jóval drágább a megszokottnál.

 

A tagjaink minden megtesznek annak érdekében, hogy a vásárlóik számára be tudják biztosítani a mindennapi élelmiszert” – mondta a hiányzó tojással kapcsolatos kérdésre a Szlovák Modern Üzleti Szövetség, melynek a Billa, a Kaufland, a Lidl, a Tesco és a Metro is a tagja.

 

Az optimista ígéretek azonban egyetlen problémába ütköznek, mégpedig a baromfitenyésztők állításába.

 

 hirdetes_300x300  

Önellátó Szlovákia

 

Szlovákia a tyúktojások előállítását illetően önellátó, és mivel a veszélyes Fipronil rovarirtó nálunk nem jelent meg, ezért a jelenlegi tojáshiány és tojásdrágulást elméletileg elkerülhettük volna. Valójában azonban nem így történt. Az Aktuality.sk olvasói múlt héttől folyamatosan jelentik, hogy egyre több bolt polcáról hiányzik a tojás.

 

Az ok az üzleti megegyezésekben keresendő. Mivel a hazai baromfitenyésztők az év folyamán csupán a tojások 75 százalékát tudták eladni a hazai piacon, ezért a tojásoknak a negyedrészét kénytelenek voltak exportálni. Most pedig a külföldi partnereikkel szemben továbbra is kénytelenek betartani a kötelességeiket.

 

Azoknak a kereskedelmi rendszereknek, akiknek a behozatalból volt tojásuk, most nincs semmijük, hiszen Európában nincs tojás. A szlovák termelők azt a mennyiséget, amire Szlovákiának nem volt szüksége külföldre exportálták, így tekintet nélkül a jelenlegi helyzetre igyekeznek betartani a külföldiekkel kötött szerződéseiket” – magyarázza a Szlovák Baromfitenyésztők Uniójának sajtótitkára, Ľubomír Urban.

 

Nem várt lehetőség?

 

Mivel Hollandiában és Németországban rengeteg baromfitenyészetet meg kellett semmisíteni, ezért a szünetelő termelésnek köszönhetően a tojás ára 60  és 90 százalékkal emelkedett. A tojásdrágulás a számítások szerint egészen november végéig kitart, utána fordulhat a helyzet.

 

Amíg a vásárlóknak a jelenlegi helyzet egyáltalán nincs ínyére, addig a baromfitenyésztőinknek hatalmas lehetőséggel kecsegtet.

 

Mivel az elmúlt években a szlovák tojásokat nem övezte semmiféle botrány, ezért jelenleg óriási a kereslet irántuk. Nemcsak az egykori üzletláncok és terjesztők érdeklődnek a tojásaink iránt, de olyan külföldi országok is, ahova még sohasem exportáltunk” – figyelmeztet Urban.

 

A sokkal jobban dotált külföldi konkurenciával vívott hosszú évek kemény harca után úgy fest, hogy a hazai tenyésztőknek nem kell tovább rejtegetni a termékekeit, épp ellenkezőleg, eljött az ideje a terjesztésének.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Alamy

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!