A Lidl továbbra is használhatja azokat az óriásplakátokat, amelyeken az egyes márkás termékeknek és a saját termékeinek az ár-összehasonlítása található. Minderről az a Reklámtanács döntött, ahova a Lidl kampányával kapcsolatosan panaszt nyújtottak be.

 

Rosszabbul végeztek a tévés és a rádiós spotok, amelyek a Reklámtanács szerint erkölcstelenek és félrevezethetik az embereket. Annak ellenére, hogy a Lidl nem ért egyet a vádakkal, mégis a változtatás mellett döntött.

 

Felháborodást váltottak ki

 

 hirdetes_300x300  

Az elmúlt hetekben szinte egész Szlovákiát elárasztották azok az óriásplakátok, amelyeken a Lidl két terméket hasonlít össze: például két csokoládét, két jeges teát, két ketchupot vagy két vajat. A bal oldalon van a márkás termék, míg jobb oldalt a Lidl üzletlánc saját terméke, és mindkét termék mellett ott szerepel az áruk is.

 

Természetesen bárhogy is számolunk, a Lidl termékei mindig olcsóbbak – sokszor akár 80 százalékkal is –, mint a márkás áruk. A Lidl üzletlánc a márkás termékek áraira egy felmérés során derített fényt, amit az óriásplakáton apró betűkkel fel is tüntet.

 

A Reklámtanácshoz a múlt hónapban panasz érkezett, melyben arra panaszkodtak, hogy a Lidl reklámja erkölcstelen és meg kellene változtatni. A panasztevő többek között a fentebb említett apró betűs részt kifogásolta, továbbá azt, hogy a Lidl egyes termékei rendkívüli módon hasonlítanak a márkás termékekhez, ezért az emberek azt gondolhatják, hogy egyformák.

 

Az üzletlánc tiltakozását fejezte ki aziránt, hogy a kampánnyal bármit is megsértettek volna. Elmondásuk szerint két termék árát hasonlították össze, aminek nagyon könnyen utána lehet járni. Az apró betűs résszel kapcsolatban pedig annyit mondtak, hogy gyakran használják ezt a formátumot. Mindemellett az óriásplakátokon a konkurens termékek legalacsonyabb árait tüntették fel.

 

A Reklámtanács a Lidl oldalára állt, és úgy döntött, hogy az óriásplakátok és a reklámújságok is rendben vannak. A tanács szerint az üzletlánc objektív ár-összehasonlítást szerepeltet mind az óriásplakátokon, mind a reklámújságokban, továbbá azt is feltüntetik, hogy ki és hogyan szerezte meg a konkurens termékek árait.

 

Fotó: Lidl

 

Megváltoznak a spotok         

                                                               

A Lidl azonban nemcsak az óriásplakátokon és a reklámújságokban hasonlította össze az egyes termékek árait, hanem a tévében és a rádióban is. A Reklámtanács szerint ezek a spotok etikátlannak minősültek.

 

A televíziós reklámban mindig két ember vette górcső alá az összehasonlított termékeket, játszottak velük, a joghurtot az arcukra kenték és ketchuppal öntözték egymást. A reklám végén pedig kijelentették, hogy mindkét termékkel bármit csinálhatunk, hiszen remekül megállják a helyüket.

 

Értelme van annak, hogy különbséget keressünk? Igen, hiszen a Lidlben a Mikádo 63 százalékkal olcsóbb, mint a Heinz” – mondják a reklámban a ketchuppal kapcsolatban.

 

A Reklámtanács elmondása szerint ebben spotban már nemcsak a termékek árát hasonlítják össze, hanem az egyes termékek tulajdonságait is. A vásárló azt gondolhatja, hogy ha mindkét termékkel ugyanazt lehet csinálni, akkor ugyanolyan minőségűek, csak az árukban különböznek.

 

Annak ellenére, hogy a Lidl nem tud azonosulni a Reklámtanács érveléseivel, mégis tiszteletben tartja. „A lehető legrövidebb időn belül kijavítjuk a televíziós spotokat. A rádióban már nem is lehet hallani ezt a reklámot” – mondja a Lid szóvivője, Tomáš Bezák.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SME – Jozef Jakubčo

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!