26 éves kora óta mezőgazdasági szövetkezetet vezet. Korábbi agrárminiszter. Állítja, hogy lépésről lépésre kell tisztába tennünk az országot annak érdekében, hogy az mindannyiunk otthona lehessen. Vladimír Chovannal, a most alakuló DOMA DOBRE (szerk. megj. Otthon Jól, vagy Otthon Itthon) párt elnökével beszélgettünk a magyar-szlovák együttműködésről az agrárágazatban.

 

A Vladimír Chovannal készült beszélgetésből kiderül:

– Miért érzik úgy a szlovákiai gazdák, hogy magukra hagyták őket

– Miért alakult meg a DOMA DOBRE párt és milyen ambíciói vannak

– Korábbi mezőgazdasági miniszterként milyen eredményeket tud felmutatni

– Mivel szeretnék megszólítani a szlovákiai magyarokat

– Mik a dél-szlovákiai gazdák legfőbb problémái

 

A szlovákiai magyarok számára az agrárpolitika nagyon fontos. Még mindig sokan dolgoznak a mezőgazdaságban, Dél-Szlovákiában van a legértékesebb termőföld. Ön mezőgazdasági szakértő, korábbi tárcavezető. Nemrég új projektet jelentett be DOMA DOBRE néven, mellyel a politikába való visszatérést célozta meg. Miért?

 

A szlovákiai mezőgazdaság legnagyobb problémája hogy keveset termel. A politikusok örömmel beszélnek az önfenntartásról, csakhogy ma az élelmiszerek terén a hazai termékek tekintetében valahol a saját fogyasztásunk 40 százaléka körül járunk.

 hirdetes_810x300  

 

Már ezek a számok is jelzik, hogy a szlovákiai üzletekben  38-39 százalék körüli a hazai élelmiszerek aránya. Miközben alig egy generációval ezelőtt, úgy húsz éve még saját fogyasztásunk dupláját termeltük meg. A szlovákiai termőterületek, melyek terén Dél-Szlovákia komoly szerepet játszik, jóval többet termeltek nemcsak az ország saját ellátására, hanem kivitelre is.

 

Ezek általánosan ismert tények. Mindez azonban még nem indokolja egy agrárpárt létrehozását. Ön a munkatársaival együtt egy új projektet jelentett be DOMA DOBRE néven, a korábbi agrárpárt alapjain. Mi vezette erre a döntésre?

 

Ha egy politikai párt sikeres akar lenni, nem összpontosíthat csak egyetlen területre. A mezőgazdászok között mindig megvolt az igény arra, hogy saját politikai pártjuk legyen. Belevágtunk, mivel úgy gondoljuk, hogy ha mi, mezőgazdászok nem vesszük saját kezünkbe a sorsunkat és nem leszünk olyan erősek, hogy politikai áttörést érjünk el, akkor senki nem fog meghallgatni minket.

 

Vladimír Chovan. Kép: Archív

 

De ez nem azt jelenti, hogy csak az agrárágazatra összpontosítunk. Ez ugyanis önmagában még kevés. Mezőgazdászként nyitottak vagyunk mások számára is, akik úgy érzik, hogy közéleti szerepet vállalnának – tanárokra, egészségügyben dolgozókra, közgazdászokra is számítunk. Olyan pártot akarunk létrehozni, mely a régiókat és a regionális politizálást tartja szem előtt.

 

A mezőgazdaságot, élelmiszeripart, de az ezekkel szorosan összefüggő más ágazatokat is, mint az erdőgazdálkodást, vízgazdálkodást, regionális fejlesztést, agroturizmust, és természetesen a környezetvédelmet. Ezen kívül egyéb szakmai kabineteket is létrehozunk, mint a belügy, biztonságpolitika, külügyek, oktatásügy, egészségügy…

 

Milyen politikai ambícióik vannak?

 

A következő választások után bejutni a parlamentbe.

 

Ön  már belekóstolt a nagypolitikába, a HZDS jelöltjeként mezőgazdasági miniszter volt Robert Fico első kormányában. Mit sikerült akkoriban elérnie?

 

Fico első kormányának legvégén vezettem az agrártárcát. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnökeként kaptam felkérést erre a posztra. Nem vártam, hogy nagy dolgokat fogok tudni véghezvinni, de bizonyos rendszerszintű megoldásokat azért sikerült beindítanom. Kettőt említenék: Az időjárás kilengései okozta kockázatokból adódó biztosítási díjak és kifizetések automatikus növelése 50 százalékra, illetve a háztáji termékek ÁFA-jának 6 százalékra csökkentése.

 

Az első intézkedés sokat segített a 2010-es árvízben óriási károkat szenvedett mezőgazdászoknak. Hosszútávon segítené a szőlőgazdákat, gyümölcs és zöldségkereskedőket is, ha visszakapnák a kifizetett biztosítási díjaik felét. Így jobban bebiztosíthatnák magukat az esetleges károk esetén, hogy azok ne vigyék csődbe őket.

 

A gazdáknak hosszú távú, szisztematikus támogatásra van szükségük, hogy kockázataikat csökkenthessék. Mégpedig automatikusan és hatékony módon. Ez nagyon fontos, mert minden gazdának stabilitásra van szüksége. A gazdák, ha elvesztik a terményüket, nem tudnak hogyan kilábalni a problémából.

 

Vladimír Chovan. Kép: Archív

 

A biztosítási díj visszatérítésén kívül van más is, amit tárcavezetőként sikerült elérnie?

 

Igen. A háztáji termékek 6 százalékos ÁFA-járól szóló speciális törvény elfogadása. Ezzel elkezdődhetett a hazai élelmiszerek termelése, ami szépen fel is futott. Sokan, akik dolgozni akartak, azt mondták: Dolgozok, termelek, és ha így marad, újabb alkalmazottat tudok felvenni és még többet termelhetnék.

 

Megtettük azt, amire a gazdáknak szükségük volt, hogy nagyobb bevételhez jussanak. Miközben az állam számára nem akkora mértékű az ÁFA veszteség. Ma, 2017-ben mindenki azt mondja, hogy hazai termékeket keres. A gazdák elő is állítják őket, de gyakran feketén árulják. Nem fizetik még a 6 százalékos ÁFA-t sem, mert az állam 20 százalékot kér tőlük, amit nem tudnak megfizetni.

 

A háztáji termékek teljesen más gazdaság, mit a nagy élelmiszeripari vállalatok és üzlethálózatok köre. Teljesen más árkategóriáról is beszélünk. A kistermelők ezzel nem tudnak versenyezni, nincs elég pénzük a marketingre. Miközben reggeltől estik dolgoznak és szeretnék eladni a termékeiket . Erre vezettük be a 6 százalékos ÁFA-t. Ez a két dolog az, ami említést érdemel.

 

A következő választásokon viszont a HZDS nem jutott be a parlamentbe, Ön pedig később az SNS-hez került közel…

 

Nem. A kormány tevékenységének befejezése után visszatértem az Agrárkamarához. Semmi közöm nem volt a HZDS-szel. Párttag sem voltam.

 

Később viszont közel került az SNS-hez. A párt alelnöke lett, melynek élén Andrej Danko állt, aki két nappal a parlamenti választások előtt levette Önt a választási listáról. Mi volt a probléma és hogy váltak el?

 

Hogy hogy váltunk el? Sehogy. Elmentem, és többet vissza sem jöttem. Nem küldünk egymásnak születésnapi, névnapi gratulációkat. Egyszerűen távoztam, ezzel befejeződött számomra az SNS-es korszak. Döntse el mindenki saját magának, hogy miért nem működhetett, és Danko miért küldött el engem. Azt gondolom, hogy az, milyen ember az SNS elnöke, már kellőképpen ismert mindenki számára. Én elégedett vagyok, és azt gondolom, hogy jól döntöttem. Danko számomra egy lezárt fejezet.

 

 

Egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy ha a vidék és a mezőgazdaság problémáit szeretnénk megoldani, akkor Dél-Szlovákia és a magyarok nélkül ez nem fog menni.

 

Közösen kell megoldani az ország problémáit és mindenkivel lehet tárgyalni. Nem szeretnénk káderezni az embereket olyan értelemben, hogy kivel lehet és kivel nem lehet együttműködni. Olyan embereket keresünk, akik egyetértenek az elveinkkel és elképzeléseinkkel. Innentől kezdve rajtunk múlik, hogy eldöntsük, lehet-e vagy sem, reális-e vagy sem.

 

Azt mondja, hogy a DOMA DOBE agrárprogramja elkészült, minőségi anyag, amivel szeretnék megszólítani a magyarokat is és együttműködést kínálnak számukra. Az együttműködésről viszont a magyarok már épp eleget hallottak. Miért éppen Önnek kellene hinniük, aki korábban a HDZS és SNS politikusa volt?

 

Van itt egy nagy különbség. Együttműködésről bárki beszélhet, de miután kormányra kerül, mindezt meg is kellene valósítani. Ez a nagy különbség köztünk és a kormánykoalíció pártjai között.

 

A dél-szlovákiai gazdáknak érezniük kellene, hogy a Most-Híd kormányon van. De nem éreznek semmilyen segítséget, semmilyen elképzelést, érdeklődést, egyszóval nem történik semmi. Két év alatt nem tettek semmit a régiók fejlesztéséért.

 

Vegyünk például egy olyan banális példát, mint a Leader program, mely a mikrorégiók támogatását szolgálja. A Most-Hídnak saját államtitkára van a mezőgazdasági minisztériumban. 2017-et írunk, és a mikrorégiós társulásoknak egyetlen egy projektjük sincs elfogadva. Ilyen sehol nincs Uniós szinten. Óriási a tehetetlenség.

 

 

A gazdák látják, a régiók lakosai szintén látják, hogy ez a kormány nem tesz értük semmit. Ez egy tipikusan olyan kormány, mint amilyen politikusaink eddig voltak: a választások előtt bármit megígérnek, de utána már nem érdeklik őket. Mi azokat az embereket szeretnénk megszólítani, akik olyan helyzetben vannak, hogy nincs kire szavazniuk. Sajnos a helyzet az, hogy a társadalom radikalizálódik.

 

A Vladimír Chovannal készült interjúnk második részében szó lesz a DOMA DOBRE agrárprogramjának részleteiről, a szlovákiai termékek arányának növeléséről az üzletekben, a dánok sertéstenyésztéséről Szlovákiában, de kitérünk az élelmiszerek kettős minőségének problémájára is.

 

Körkép.sk/KZS, KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!