Az eperjesi elkerülő megversenyeztetése késik, a déli járásoknak is várniuk kell az autópálya építésének megkezdésére, miközben általánosságban pénzhiány és körülményes tervezés lassítja a beruházások kivitelezését. A Pravda szlovák napilap Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszterrel készített interjút, aki szerint a tárca jövőre írja ki az R2-es folytatására a tendert.

 

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a Pénzügyminisztérium mellett működő Árért Értéket agytröszt nyomására a közlekedési tárca átdolgozta az eperjesi körgyűrű keleti szakaszának költségeit, amivel 112 millió eurót spórolt. Az információval a minisztérium nem dicsekedett el. Érsek Árpád egyébként a körgyűrű második szakaszának terveivel nem elégedett, mert csak félprofilos kivitelezésről van szó.

 

„Úgy vélem, 5-10 éven belül a teljes profilra lesz szükség”

 

mondta Érsek. A most-hidas tárcavezető a versenykiírás késlekedését két dologgal magyarázta: csak a rendelkezésre álló pénzforrások függvényében írhatják ki a közbeszerzéseket, illetve az ünnepek miatt 30 nappal csúsztatták az ajánlatok leadásának határidejét.

 hirdetes_810x300  

 

Érsek elmondta, további közbeszerzéseket írnak ki jövőre, köztük az R2-es szoroskői szakaszára, ami szintén csak félprofilos megoldással épülne meg. Jövőre írják ki a kassai elkerül csacai részének tenderét is.

 

„A  pozsonyi elkerülő DI szakaszának átadása előtt még meg kéne kezdeni az R7-es építését. Most ezen dolgozom, mert nem lenne szerencsés, ha a két vonalon egyszerre torlódna fel a forgalom. Örülnék, ha belátható időn belül sikerülne befejezni az R7-t, hogy azon Főrévig lehessen eljutni, és aztán a forgalom már szétáramlik”

 

mondta Érsek a csallóközi gyorsforgalmi út építéséről, konkrétumokat azonban a kivitelezés megkezdéséről nem árult el. Hozzátette azonban, hogy sok időbe telik a környezetvédelmi hatástanulmányok (EIA) elkészítése, amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium hagy jóvá, és ez minden autópálya-szakaszra igaz.

 

„A DI esetében februárig csak azokkal a munkákkal foglalkozhatunk, amelyek nem tartoznak az EIA zárójelentésébe. Ha nem dolgoznánk össze az unióval, a JASPERS (uniós tanácsadói szolgáltatás nemzeti szintű, EU-s forrásokat felhasználó projekteknél – a szerk. megj.) leállítaná a finanszírozást a többi vonalra vonatkozóan is. Ezt nem engedhetjük, előrelátónak és óvatosnak kell lennünk. Az eperjesi elkerülő délnyugati szakaszánál például újra végig kell járnunk az egész EIA eljárást, pedig egyszer már túl voltunk rajta”

 

hozzátette, az uniós munkatársak nem egészen értik az R7-es fontosságát sem:

 

„Nehéz megmagyarázni nekik, hogy Dél-Szlovákiában is utakra van szükségünk, mert idővel nem marad ott senki. Ők (a JASPERS) azzal számolnak tőlünk délebbre van magyarországi autópálya. De mi nem a magyaroknak, hanem a saját polgárainknak akarunk utakat építeni.”

 

Az autópálya-építés forrásairól elmondta, hogy az uniós pénzek lehívásához kész projektekre van szüksége. A szakértők azonban épp arra panaszkodnak, hogy a projekttervek elkészítése rendkívül lassan halad Szlovákiában.

 

Szlovák körökben nagyon fontos kérdés a szintén régóta húzódó D3-as kiszucai szakaszának megépítése. Érsek ezzel kapcsolatos kijelentéséből nagyon úgy fest, hogy a kormány még nem mondott le az adósságkorlát feloldásáról – vagyis hogy tőkepiacról felvett hitelből finanszírozza az autópályák építését.

 

„Ha elkészül a projekt, masnival átkötöm és azt mondom, ’Kedves képviselő urak, itt van a kiszucai autópálya tervezete. Feloldják vagy sem az adósságféket?’. Ez is lehetséges módja a finanszírozásnak”

 

Pravda.sk. Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!