A Google 2016-ban 15,9 milliárd dollárt utalt át Bermudára, így 3,7 milliárd dollár összegű adóval kevsebbet fizetett.

 

Mindez a Google holland részlegének zárszámadásából derül ki. A helyi kereskedelmi kamarának küldött kimutatásról a HET Financieele Dagblad számolt be

 

 

Dupla ír holland szendviccsel

 hirdetes_300x300  

 

 

A Google két konstrukciót használ adóoptimalizáció céljából, mely „dupla ír“ és „holland szendvics“ néven ismert. Mindezt annak érdekében, hogy az Egyesült Államokon kívüli hasznon nagy részét kimentse az adózás alól.

 

Az internetes mamutvállalatnak Írországban két cége van, a Google Ireland Ltd és a Google Ireland Holdings. Az első gyűjti be a nemzetközi reklámbevételek nagy részét, hogy a pénzt később holland leányvállalatának, a Google Netherlands Holdings BV-nek utalja át.

 

 

Ez később továbbküldi a pénzt a Google Ireland Holdings Unlimited holding számlájára, mely a Bermudákon székel, ahol nulla százalékos az adó. A cég lényegében egy üres postaládacég. A két írországi és a holland vállalat használata adja a „dupla ír holland szendviccsel“ kifejezést.

 

Ugyanezt csinálja a Google szingapúri leányvállalata is. A Google 2016-ban hét százalékkal magasabb összeget mentett így ki adóparadicsomba, mint egy évvel korábban.

 

Nyomás alatt

 

A Google az adóspórolást szolgáló pénzmozgások miatt világszerte a regulációs szervek nyomása alatt van.

 

Az ír kormány 2015-től tiltja a „dupla ír“ típusú pénzmozgásokat, ez viszont csak az újonnan alapított cégekre érvényes. Azok a vállalatok, amelyek 2015 előtt alakultak, 2020-ig még kifejthetnek ilyen tevékenységet.

 

Sme/Körkép.sk

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!