Ruhák, sporteszközök, macskák, kutyák és eljegyzési gyűrűk. A karácsonyi ünnepek lassan már egy hónapja lecsengtek, mégis az év elején sokan még azzal foglalkoznak, hogy megszabaduljanak attól, amit nem kívánt ajándékként kaptak a karácsonyfa alá.

 

Az eladás oka? Nem megfelelő ajándék. A karácsony utáni időszakban, valamint az új esztendő első pár hónapjában rengeteg hasonló apróhirdetéssel találkozhatunk. Szlovákia lakossága egyszerűen intézi a nem kívánt, alkalmatlan ajándékok problémáját: az interneten bocsátja áruba. Amennyiben a karácsonyfa alatt olyan ajándékot találtunk, ami nem nyerte el a tetszésünket, akkor vagy visszavisszük a boltba, vagy eladjuk az interneten.

 

Fotó: bazar.sk

 

Az új év elején azonban nemcsak a nem kívánt ajándékoktól szeretnénk megszabadulni, hanem azoktól a régi holmiktól is, amelyeket karácsonykor újak váltottak fel. Az, ami egyeseknek szemét, másoknak egyenesen kincs lehet.

 hirdetes_300x300  

 

Vissza a boltokba!

 

A nem kívánt termék visszavételére több bolt és e-shop is lehetőséget kínál. Ám ahhoz, hogy visszavegyék az adott terméket, szükségünk van a pénztári elismervényre (blokk), a ruhák esetében pedig az árcédulára. A Hej.sk kereskedelmi igazgatója szerint Szlovákiában az embereknek jók a becsléseik, így nagyon sok terméket inkább nem visznek vissza.

 

A leggyakrabban visszahozott nem kívánatos vagy nem megfelelő karácsonyi ajándékok közé a konyhai robotgépek, az espresso kávéfőzők, az okostelefonok és a fülhallgatók tartoznak“ – mondta a Hej.sk-tól Vladimír Sušil, majd hozzátette, hogy az emberek legtöbb esetben azért hozzák vissza az ajándékokat, mert az adott ajándékból többet is kaptak. A ruhák esetében az ok általában a nem megfelelő méret, szín vagy a ruhatípus.

 

Fotó: Diva

 

Ha nem kell, add el a bazárban

 

A külföldről rendelt ajándékok vagy a ki- és felpróbált darabok azok közé az ajándékok közé tartoznak, amelyeket már nem olyan könnyű visszavinni. Ennek köszönhetően az emberek ez idő tájt egyre több hirdetést tesznek fel különböző hirdetőoldalakra.

 

Általánosan elmondható, hogy december 24-e után a Bazar.sk oldalon jelentősen megnövekedett az új hirdetések száma“ – mondta az United Classifieds PR menedzsere, Andrea Macáková, majd hozzátette, hogy az új holmikon kívül ebben az időszakban egyre többen szeretnének megszabadulni a régi dolgaiktól is. „Ha valaki példátul új telefont kapott karácsonyra, az igyekszik megválni a régitől“.

 

A „nem megfelelő ajándék“ címmel ellátott hirdetmények közül a legtöbb a ruhákat és cipőket kínáló kategóriáknál jelenik meg. Ezekből a hirdetményekből egy átlagos nappal összehasonlítva ilyenkor 130 százalékkal több érkezik. Az új évben a nem kívánt termékek között megjelentek a sporteszközök, valamint a bútorok is. A nem kívánt ajándékok közé kerültek idén a parfümök, az ékszerek, de az állatok is. Ezekkel a termékkel együttvéve a hirdetések száma 200 százalékkal több, mint máskor.

 

Élő ajándékok

 

A felesleges ajándékok között nagyon gyakran állatok is szerepelnek. A menhelyek rögtön szenteste után megtelnek a kidobott macskákkal és kutyákkal.

 

„A karácsony előtti időszakban növekedett a kidobott idősebb kutyusok száma, akiket minden bizonnyal karácsonykor egy fiatalabb példánnyal pótoltak“ – mondta Vikória Pupáková egy zólyomi állementő társulattól.

 

A kidobott állatok száma évközben is emelkedik, hiszen ahogy növekszik az állat, úgy jönnek rá az emberek, hogy a kutya pisil, kakil, szeret játszani, futni, és ezt-azt tönkretteni, ha gazdi nem foglalkozik velük eleget“ – tette hozzá Pupáková.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Finance.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!