Egy közelmúltban közzétett tanulmány szerint – amely 9 egyetem közös kutatásának eredménye – az évi kétszeri óraátállítás az európai lakosok közel 20 százalékánál okoz egészségügyi problémákat.

 

A tavaszi és őszi óraátállításokról néhány napon belül az Európai Parlament fog tárgyalni. Nem kizárt, hogy eltörlik (vagy legalábbis javasolják az eltörlését), tekintve, hogy tanulmányok azt is megerősítették, hogy semmilyen gazdasági előnye nincs az óramutató oda-vissza mozgatásának.

 

Épp ellenkezőleg, az óraátállítás egészségügyi problémákat okoz az embereknek, anyagi károkat a mezőgazdaságnak, és több közúti baleset is a számlájára írható. Ha az EP az eltörés mellett határoz, akkor politikai nyomás alá kerül az Európai Bizottság, hogy olyan irányelvet dolgozzon ki, amivel végképp száműzi a feleslegesnek tartott gyakorlatot.

 

 hirdetes_810x300  

„Már 2015-ben felállítottunk egy képviselői munkacsoportot, amely kifejezetten ezzel a kérdéssel foglalkozott. A múlt évben szakmai konferenciát is szerveztünk a témában az EP-képviselők és a nyilvánosság számára. Az eredmény egyértelmű: az óra átállítása a múlt maradványa, amit meg kell szüntetni”

 

fogalmazott Pavel Svoboda az EU jogi bizottságnak elnöke, a kezdeményezés vezetője.

 

Nincs haszna, csak kára

 

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az európai lakosok húsz százalékánál okoz egészségügyi problémákat az óra átállítása. Ezek megjelenhetnek fáradtság, aluszékonyság, zavartság, emésztési zavarok, migrén, depresszió formájában, de nem ritka az infarktus előfordulása sem.

 

Az alvási ritmus természetellenes felborítása növelheti az utódoknál a genetikai betegségek kialakulásának esélyét. Az óraátállítások nagy nehézségeket okoznak az autistáknak is.

 

A tanulmányok szerint az óraátállítások az egészségügyi problémákon keresztül 131 milliárd euró kárt okoznak az európai gazdaságnak. Ez kb. annyi, mint az európai intézmények működési összköltsége, és 1,6-szorosa Szlovákia éves GDP-jének.

 

Pravda.sk, körkép.sk

Nyitókép: kaposvarmost.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!