Gazdaság

Vészesen fogy a népesség Gömörben, már nem csak a fiatalok költöznek el

Súlyosbodnak a leszakadó régiók gazdasági és demográfiai tünetei. A szlovák közmédia riportja szerint Gömörből az elmúlt években egy nagyobb falura való ember költözött el. Többnyire a munka után vándoroltak az ország más részeibe vagy épp külföldre. Ám a korábbi trendektől eltérően már nem csak a fiatalok, hanem a szüleik is.

 

Csak a Rozsnyói járásban 1000 fővel csökkent a népesség az elmúlt tíz évben, miközben a kétszámjegyű munkanélküliség az egyik legelmaradottabb régiók közé sorolja a járást. És bár a kormány két évvel ezelőtt 4,5 millió eurós támogatást ígért a járásnak, a polgármesterek és a helyi lakosok egészen máshogy képzelték el az állam segítségét a munkahely-teremtés kapcsán.

 

A most-hidas Pavol Burdiga, Rozsnyó polgármestere elmondta:

Hirdetés(x)

 

„Talán részesülhetnének valamiféle állami támogatásban azok a befektetők, akik ide jönnek, vagy akik ide akarnak jönni, és akkor talán az embereknek sem kellene elköltözniük a munka után, és nem üresednének ki a régiók sem”

 

A cégeknek juttatott állami támogatások eloszlása azonban az ellenzéki SaS térképe szerint is ügyesen kikerülte a leszakadó régiókat. Márpedig ez egy ördögi kör: a kevesebb lakos kevesebb adót, kevesebb pénzt és kevesebb beruházást jelent, nem beszélve arról, hogy a vidék elveszti a maradék vonzerejét is a potenciális beruházók szemében.

 

Kevesebb lakos, kevesebb adó, kevesebb munkaerő…

 

A fenti okokból fakadó anyagi gondokat már Nagyrőce városa is megtapasztalta. Az elvándorláson kívül a város 1400 olyan adofizető polgárt tart számon, akik nem városban dolgoznak vagy tanulnak. Jolsva a következő olyan település, amelyben drasztikus népességfogyás indult el. A város polgármestere, Milan Kolesár (SDKÚ-Sieť) szerint a településen szinte csak az idősek maradnak.

 

„Aki itt marad, az vagy a vonzáskörzet valamelyik gyárában dolgozik, vagy a közigazgatásban, vagy az oktatásügyben. De a munka még nem marasztalná itt őket, a régiót is szeretni kell. Ezért köszönet illeti az embereket, akik itt maradtak, és megpróbálnak itthon boldogulni”

 

Michal Kaliňák a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) munkatársa szerint a munkahelyteremtés nem csak az állami támogatásoktól vagy az uniós forrásoktól függnek, hanem az új technológiáktól, és persze fontos a szakképzett munkaerő, a megfelelő oktatás-képzési program.

 

Ettől függetlenül a Gömörben élők reménységgel tekintenek az ígért R2-es gyorsforgalmi út megépülésére, amely talán új munkahelyeket hoz magával.

 

RTVS, Körkép.sk

Nyitókép: dnes24.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket