Az olasz maffia szlovákiai ténykedésével a jegyesével együtt brutálisa meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíró nyomán több lap is foglalkozni kezdett az elmúlt napokban, hetekben. A Trend szlovák gazdasági hetilap tett pár érdekes összehasonlítást, mennyivel voltak sikeresebbek az olaszokhoz köthető mezőgazdasági cégek a hagyományosan szlovákiai tulajdonban lévő cégekhez képest.

 

A Trend megállapítása szerint az olasz kötődésű, gyanúba keveredett vállalatok több állami támogatásban részesültek, mint a nagyobb ráadásul nyereségesen működő szövetkezetek – miközben az olaszok állami támogatásban részesített cégei veszteségesen működtek, adó- és járuléktartozásokat halmoztak fel.

 

A mezőgazdasági cégek jogosultak uniós támogatásért folyamodni a szlovák hivatalokhoz, elsősorban fejlesztés céljából. Ám nem mindegyik projektnek adnak zöld utat – hogy melyik pályázat nyer, azt a hivatalok döntik el. A Trend épp ezért kiemeli, hogy a pályáztatás ilyen formájú rendszere önmagában is növeli a korrupció lehetőségét.

 

 hirdetes_810x300  

Milliók, amelyekről a szlovákiai gazdák csak álmodhatnak

 

A Mezőgazdasági Minisztérium információs embargót rendelt el a Kuciak cikkében szereplő olasz vállalkozók cégeire vonatkozóan (a Vadala-, Roda-, Cinnante- és a Catroppa-családokról van szó). Az említett családokhoz tartozó cégek anyagi helyzetét azonban a nyilvánosan elérhető adatbázisokban is nyomon lehet követni.

 

Eszerint a szóban forgó olasz családokhoz tartozó mezőgazdasági cégek 2011 és 2017 között a Mezőgazdasági kifizető Ügynökségen (PPA) keresztül több mint 5 millió eurós uniós támogatást kaptak farmjaik fejlesztésére és egy biogáz-üzem felépítésére. Ebből csak tavaly ősszel szereztek 540 ezer eurót.

 

Mindeközben a szóban forgó cégek 2016-ban összesen 1,6 millió eurós veszteséget könyveltek el, 332 ezer euróra rúgnak adó- és járulékterheik.

 

Összehasonlításképp, a Szlovákiában a nagyobb szövetkezetek közé tartozó lakszakállasi (Komáromi járás) PD Sokolce, amely több mint 6 ezer hektáron gazdálkodik, nem egész fél millió euró uniós támogatásban részesült az elmúlt 10 évben. A szövetkezet évente 11 milliós forgalmat bonyolít.

 

„Még a legsikeresebb nagygazdák is csak néhány százezer eurós uniós támogatásban részesülnek Szlovákiában – az olaszok ezzel szemben több milliósban”

 

írja a lap.

 

eTrend.sk, Körkép.sk

Nyitókép: agrotrip.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!