Kelet-Szlovákiában hozhatja üzemét a Zhio Dou kínai autógyár, ezzel ő lenne az ország ötödik autógyártója. Szlovákia még versenyben van, de a jóval olcsóbb munkaerővel rendelkező Romániával kell megmérkőznie.

 

A kínai autógyár Szlovákia mellett dönt, a Kassa melletti Enyickén (Haniská) épülne fel az új üzem az ottani ipari parkban. A régióra ráférne a munkahelyteremtés, ám aligha ez lesz a kínaiak fő szempontja a döntésnél.

 

Szlovákia javára szól, hogy közelebb van a nyugat-európai piachoz és eurót használ, így nincsenek a különböző valuták miatti piaci belépési korlátok. A következő pozitívum az eperjesi és kassai elkerülő megépítése illetve bővítése lenne. Ez azonban viszonylag távoli, leghamarább 2021-ben adják át készül el az a szakasz, amely a Pozsony-Kassa vonalra köti rá az Eperjes felőli autópályát.

 

 hirdetes_810x300  

Hátrányokból már többet tudunk felsorolni. Az első, és napjainkban talán a legtöbbet hangoztatott érve az autógyártóknak, hogy drága a munkaerő. Szlovákiában az autógyárak 1000 euró feletti bruttó fizetéseket adnak. Országos szinten az átlagkereset 954 euró (bruttóban), Romániában ugyanakkor csak 520 euró.

 

És persze ne feledjük el, hogy Szlovákia rendelkezik az egyik legnagyobb adóékkel Közép-Kelet-Európában (cca. 41,5 százalék), vagyis a fizetést jelentős adók és járulékok terhelik. A nyereségadó nagysága pedig még mindig 21 százalék, szemben Románia 16 százalékos társasági adójával.

 

Ami az állami támogatások mértékét illeti, a szlovákiai törvények a beruházás 35 százalékának értékében szabják meg a megítélhető dotáció nagyságát. Romániában ez 50 százalék.

 

Mit kell tudni a Zhi Dou-ról?

 

A Zhi Dou autógyár négy üzemmel rendelkezik Kínában, és Hollandiában rakja össze konténerekben oda szállított alkatrészekből autóit. A Volvóhoz hasonlóan a Zhejiang Geely Holding Group konszern része.

 

Most tervezett üzemében 2020-ban kezdené meg a gyártást, a beruházás értéke 400 millió euró, kapacitása 5000 autó/hónap lenne, vagyis 500-800 új állást teremtene.

 

Körkép.sk, Pravda.sk, HNOnline.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!