Az alternatív taxiszolgáltatás, az Európa szerte (főleg a taxisok részéről) rendkívül sokat kritizált Uber március végétől nem működhet a szlovák fővárosban az egyik pozsonyi helyi járási bíróság határozata alapján. A cég tehát leállította az alkalmazását, és közel három hónapja már nem üzemel Szlovákiában.

 

A bíróság elé a taxisok egyik érdekvédelmi szervezete, a Taxisok Polgári Társulása (Občianske združenie koncesovaných taxikárov) vitte az ügyet, a bíró pedig a javukra ítélt. A hagyományos taxiszolgáltatást nyújtó vállalkozók, sofőrök és cégek korábban demonstrációkkal tiltakoztak az ellen, hogy az Uber nálunk is megvesse a lábát.

 

Az ugyanis gyorsasága, egyszerűsége és árai miatt könnyen kiszoríthatja a hagyományos szolgáltatókat az utcáról.

 

 hirdetes_300x300  

A minisztérium változást akar

 

Úgy tűnik azonban, hogy a taxisok nem találtak szövetségest az Uber feltartóztatásához. Maga Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter olyan törvényjavaslatot készíttet elő, amely (elvileg) megkönnyíti az összes taxiszolgáltató dolgát – de egyúttal lehetővé teszi az Uber visszatérését is.

 

A dolog érdekessége, hogy a szóban forgó bírósági határozatot Branislav Harabin bíró adta ki, a híres-hírhedt legfelsőbb bíró, Štefan Harabin fia. Az Uber szóvivője a SME napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a határozat ellen fellebbeztek, és „mindent meg fognak tenni azért, hogy miahmarabb visszatérhessenek“ a főváros utcáira.

 

Egyelőre még nem Érsek Árpádon múlik az Uber sorsa. A járásbíróság határozatát a pozsonyi kerületi bíróság írhatja felül, az azonban még nem hozott döntést. Esélyeit növeli, hogy az elmúlt két évben gond nélkül működhetett, és most a taxisok szervezetén a sor, hogy bizonyítsák az Uber által okozott károk valódiságát.

 

Szőrös is, ugat is, mégsem kutya

 

Az Európai Bíróság tavaly decemberi határozata szerint az Uber nem épp hagyományos, de mindenképp fuvarozó vállalkozásnak tekintendő, és nem IT-vállalatnak, ahogy önmagát hirdeti. Ez azt jelenti, hogy eleget kell tennie a fuvarozókra érvényes előírásoknak. Ez a döntés azonban már nem csak az Uberre vonatkozik, hanem a Pozsonyban és Kassán is működő Taxify-ra is – amit azonban a pozsony bíróság tiltott el a szolgáltatásnyújtástól.

 

A dolog itt pedig már kezd bonyolulttá válni. Az Uber és a Taxify stratégiája is az, hogy ne fuvarozócégként kezeljék, hanem IT-vállalatként – akkor ugyanis nincs ok a felfüggesztésükre. Az indoklásuk azonban elég nyaktörőnek tűnik: a Taxifyt például azért nem függesztették fel, mert a bíróság szerint „nem taxiszolgáltató, hiszen erre nincs is engedélye”, ergo, nem ezzel foglalkozik.

 

Tény, hogy a zűrzavart egy jól megírt törvény tudná rendezni, így a Közlekedési Minisztérium műhelyében készülő javaslat teljesen indokolt. A kérdés már csak az, hogy kit hoz majd helyzetbe és mennyire. Tud-e érvényesülni az élni és élni hagyni elv, vagy sem.

 

A konkurenciaharc jó dolog

 

Érsek Árpád tárcája a hírek szerint módosítani fogja a taxivállalatokra vonatkozó képzettségi minimumra vonatkozó előírásokat, és – alternatív vagy sem – kénytelenek lesznek parkolóhelyet bérelni az uberesek is.

 

Az INESS társadalomkutató intézet szerint a készülő törvény még jól is elsülhet: a konkurencia növekedésével javul a szolgáltatások minősége és/vagy csökkeni fognak az árak.

 

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!