A szlovákiai boltokban árusított élelmiszerek minőségéről és frissességéről rengeteg „garantált“ információ kering az interneten. De mi a valóság?

 

Az Aktuality.sk szerkesztősége betekintést nyert az egyik üzletlánc áruelosztó központjába, így a saját szemével láthatta, hogy milyen hosszú ideig „melengetik“ az élelmiszereket a raktárban, és meddig tart, amíg ezek a termékek eljutnak az egyes üzletekbe.

 

Először mindent a raktárban halmoznak fel

 

 hirdetes_300x300  

Minden 5.30 órakor kezdődik. Az áruelosztó raktár alkalmazottai minden egyes napjukat azzal kezdik – vasárnap kivételével –, hogy felveszik az élelmiszereket a szerződéses beszállítóktól.

 

Az áru lerakása után a rendszer nyilvántartásba veszi a rakományt, majd meghatározza, hogy hova kerüljön elhelyezésre ahhoz, hogy a raktár kiürítése során a legrövidebb időn belül útnak tudjon indulni“ – magyarázza a Kaufland központi raktárának vezetője, Jan Bartošik.

 

Az egész folyamatot számítógép irányítja. A számítógép határozza meg, hogy hova lesz kitéve az áru, milyen sorrendben lesznek elrakva, tovább azt is, hogy melyik kamion indul elsőként útnak.

 

A szoftver folyamatosan átszámolja a legeffektívebb és a legrövidebb távolságokat. Ezáltal minden egyes palettánál meg tudunk takarítani néhány centet. És ahogy mondani szokás: sok kicsi sokra megy, így az év végén ez a megtakarítás egy magas számot szül“ – meséli Bartošik.

 

A zöldségek és a gyümölcsök csak pár óráig „pihennek”

 

A legrövidebb ideig a zöldségeket és a gyümölcsöket raktározzák. Az elosztó központban csupán pár órát „pihennek“. Az áru lepakolása után az alkalmazottak először azt ellenőrzik, hogy az összes, palettán szereplő adat egyezik-e azokkal az adatokkal, amelyek a nyilvántartási rendszerben vannak.

 

Ezután következik a minőség ellenőrzése. Az ellenőrnek mindegyik gyümölcsből és zöldségből ki kell vennie egy megadott mennyiséget, mely mintaként szolgál. Ezt annak érdekében kell átellenőriznie, hogy a gyümölcs vagy a zöldség nem mechanikusan sérült-e meg.

 

Hasonló módon ellenőrzik a színt, a penészt, a rothadást és a hőmérsékletet. A dinnyék, a barackok, a sárgabarackok és az egyes paradicsomok esetében az alkalmazottak a cukortartalmat is megmérik. Minden információt bejegyeznek a rendszerbe, majd ezek alapján az információk alapján döntenek a beszerzők arról, hogy az adott árut elfogadják, vagy visszaküldik a termelőnek.

 

A földekről egyenesen a raktárba

 

A beszállítók délután 16.00 óráig szállítják le a gyümölcsöket és a zöldségeket. „A szlovákiai termékek 24 óra leforgása alatt eljutnak hozzánk. Általában kora reggel még a földeken/mezőkön vannak, délután pedig már nálunk“ – mondta Jozef Jendrišák beszerző.

 

A leghosszabb ideig – három napig – a Törökországból származó növények utaznak. A banán és a mangó esetében ez az idő még hosszabb, ám ezek a gyümölcsök az úton, valamint a beszállítók speciális raktáraiban érnek meg.

 

Húsok és tejtermékek

 

A zöldséghez és a gyümölcshöz hasonló a fagyasztott húsok, valamint a belőlük készült termékek útja. Ezek a termékek szintén nem egész egy nap alatt kerülnek a raktárba. Az áru lepakolása után az alkalmazott szétbontja az összes palettát, majd ellenőrzi, hogy a csomagolás nem sérült-e meg.

 

Ezt követően az ellenőr a húsokból mintát vesz, hogy közelebbről is ellenőrzés alá vonja őket. A húsokat kicsomagolja, megméri a hőmérsékletüket, ami nem lehet több két Celsius foknál. Ezután a hús illatát, színét és tömegét veszi górcső alá. Amennyiben a minőségi ellenőrzés során elégtelenséget talál, az árut visszaküldi a beszállítónak.

 

A friss élelmiszerek következő csoportját a tejtermékek, különféle saláták, kaszinótojások és tőkehalsaláták alkotják. Amennyiben a termékek hosszabb ideig tartósak, akkor néhány napig még a raktárban maradhatnak. Ám ez az idő maximum öt nap lehet.

 

Kiürítik a raktárakat

 

Az áru felpakolása után következik a második fázis, mégpedig a kiszállítása az egyes boltokba. Az első kamion 19.30 órakor indul útnak az illavai áruelosztó központból, hogy időben megérkezzen a legmesszebb fekvő, nagymihányi boltba.

 

Minden úgy van kiszámolva, hogy a kamionok még azelőtt megérkezzenek az egyes boltokba, hogy azok 7.00 óra előtt kinyitnának.

 

Az utolsó kamion megtöltése után a raktárban csak a minimum marad az élelmiszerekből. Ezek az élelmiszerek is olyanok, melyebb hosszabb ideig fogyaszthatóak. Az áru többsége így egy nap alatt a boltok polcaira kerül.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: David Ištok/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!