Ahogy arról korábban beszámoltunk, a BMW német autógyártó cég a magyarországi Debrecent választotta ki új épülő üzeme helyszínéül. Az üzemért több térség is versenyben volt, köztük Kassa megye.

 

Peter Kažimír májusban már arról beszélt a sajtónak, hogy „finisben” vagyunk az 5. autógyárért, és bár nem mondta ki, a BMW-t értette alatta. A napokban azonban mégis a magyar kormány tehette meg a nagy bejelentést: Debrecent választották a németek.

 

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke a TASR-nek nyilatkozva a Gazdasági Minisztériumot okolja Kelet-Szlovákia sikertelenségéért a BMW-ért folytatott „harcban”.

 

 hirdetes_300x300  

„A Gazdasági Minisztérium nem szólította meg az érintett községeket, a régióban működő szervezeteket, sem Kassa megyét. Ezek mind kifejthették volna a szükséges aktivitást és kihasználhatták volna saját kompetenciáikat vagy kapcsolataikat, ami rásegített volna az autógyárral való tárgyalásokra.”

 

mondta Trnka, aki egyértelműen a minisztérium nem megfelelően irányított tárgyalási folyamatában látja a sikertelenség okát.

 

Magyarországnak sikerült, ami Szlovákiának jó ideje nem: nagyberuházót hozott keletre

 

A megyefőnök azt is kiemelte, hogy a tervezett stratégiai park (Haniska) nem volt egy ilyen befektetésre megfelelő mértékben előkészítve. Szavai szerint a régióban vannak megfelelőbb területek is.

 

„Személy szerint nagyon sajnálom, mivel a régiónk lakosai így elestek néhány ezer munkahelytől”

 

mondta Trnka, akinek szavaira a minisztérium is reagált.

 

„A megyeelnök nem érti a befektetők döntési folyamatának alapjait és sajnos politikai tőkét akar kovácsolni az esetből. A BMW-vel való tárgyalások már több mint egy éve teljes gőzzel, intenzíven folytak több szinten is, beleértve az önkormányzatokat.”

 

nyilatkozta a TASR-nek a minisztérium szóvivője, Maroš Stano, aki azt is kiemelte, hogy Szlovákiát a tárgyalásokon a Sario ügynökség tapasztalt csapata képviselte.

 

BMW-gyár épül Debrecenben 1 milliárd euróból

 

teraz.sk

Nyitókép: hipa.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!