Donald Trump amerikai elnök híres szlogenje – Tegyük naggyá újra Amerikát (Make America Great Again) – az amerikai gazdaságra ma különösen érvényes. Míg más országok növekedési üteme lassul, az USA visszafogott mértékben bővül. Ennek hátterében azonban egy rejtett ellentmondás húzódik meg, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ugyanis Trump az általa képviselt politikával „elsüllyeszti” a világ többi részének gazdaságát, és meglehet, hogy ezért maga az USA sem kerülheti el a zuhanást.

 

Az amerikai dollár ma erősödik, elsősorban a feltörekvő országok valutájával szemben. Ez az amerikai kamatlábak emelkedésével együtt komoly problémát okoz ezeknek az országoknak. Ehhez még hozzájön a Kínával folytatott kereskedelmi háború – amelynek eredménye a kínai részvények 20 százalékos zuhanása, miközben az amerikai részvények történelmi magaslatokra törnek. Az amerikai gazdaság az egyetlen a G7-es országokéi közül, amely idén is növekedést tudott produkálni a 2017-es évhez viszonyítva. A többiek ugyanis lassulnak.

 

A globális gazdaság növekedésének mutatószámai okozta eufória a végéhez közeledik. A pénzpiacokon ez már nyilvánvaló. Az olyan áruk, mint a réz, arany, ezüst mélyreülésben vannak, ahogy az árukereskedelemtől függő valuták is – mint az ausztrál dollár. Ezzel szemben az amerikai S&P részvényindex 7 százalékot emelkdett, a technológiai index pedig 15 százalékos pluszban jár. Ez csak megerősíti a befektetők várakozásait, amely szerint a tőke visszatér az Egyesült Államokba.

 

 hirdetes_300x300  

Ennek azonban két oldala van. (…) Az emelkedő kamatlábak erősítik az amerikai dollárt. Ez azonban egyúttal megnehezíti a dollárban felvett hitelek törlesztését más országoknak. És ha ez a folyamat átbillen, a magas kamatok az amerikai gazdaságnak is kárt okozhat.

 

A gazdasági bővülés ütemének lassulása nyilvánvaló Kína esetében, ahol egyrészt a kereskedelmi háború, másrészt a hatalmas hitelekkel való küzdelem okoz problémákat. Ez utóbbi a csőd felé sodorja a társadalmat. Kínának nagy szüksége lenne a gazdaság hitelek alóli felszabadítására, amit azonban csak a GDP növekedésének rovására tud megtenni. Hasonló a helyzet az EU-ban is. A menedzserek számításai az első félévben nem jöttek be, ami az európai gazdaság lassulását fogja eredményezni.

 

A feltörekvő gazdaságok is rossz helyzetbe kerülhetnek, mivela  dollárhoz képest gyengül a valutájuk, legyen szó Törökországról, Argentínáról vagy Brazíliáról. Tény, hogy Trump protekcionista politikája az amerikai adók csökkentésével együtt láthatóan működnek. De biztos, hogy Amerika egyedül nem tud tovább növekedni, és ha a világ többi része továbbra is szorult helyzetben marad, ugyanez a sors vár majd Amerikára is. Főleg akkor, ha erős dollár és magas kamatlábak szorongatják majd a gazdaságot.

 

eTrend.sk: Spojené štáty rastú na úkor iných štátov. Táto stratégia však USA na konci dňa stiahne na dno

Nyitókép: atimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!