Gyöngyi
  • HUF: 364.41
  • USD: 1.18
  • 9 °C
  • 17 °C
Gazdaság

Egyre több magyar választja a kártyás fizetést

Lassú ütemben, de növekszik a bank- és hitelkártyatulajdonosok között a kártyájukkal gyakran fizetők köre Magyarországon – derül ki a Nézőpont Intézet július végén és augusztus elején készített és a Körkép.sk számára elküldött személyes közvélemény-kutatásából. Leggyakrabban szupermarketekben vásárolnak bankkártyával a magyarok, de egyre gyakoribb a gyógyszertárak, vendéglátóipari egységek és egyéb területek esetén is az elektronikus fizetési mód használata.

 

A magyar felnőtt népesség kétharmadát kitevő kártyabirtokosok bő egynegyede minden lehetséges esetben igyekszik a készpénzmentes fizetés legfőbb eszközének számító bank- vagy hitelkártyáját használni. Ez 10 százalékpontos növekedés a legutóbbi, 2016-os adatfelvétel óta, tehát

 

míg 2 éve 800.000 ember használt minden fizetéskor bankkártyát, manapság már 1.400.000 fő.

 

További 35 százalék (tehát majdnem 2 millió ember) állítja, hogy szokott kártyával fizetni egyes esetekben, de közel sem mindig. Összességében tehát a kártyával rendelkezők hattizede nevezhető a készpénzmentes fizetési megoldások iránt nyitottnak, ez 5 százalékpontos gyarapodást jelent a 2016-os helyzethez képest. A növekedés hátterében állhat a pénzügyi kultúra, kormányzati intézkedésekkel ösztönzött lassú átalakulása, illetve az a tény, hogy 2017 a kényelmes és gyors érintéses kártyás fizetés használatában az áttörés éve volt: már a kártyák több, mint 70 százaléka, a POS terminálok 80 százaléka támogatja ezt a funkciót.

 

A kártyabirtokosok 25 százaléka csak ritkán, 14 százaléka pedig lehetőleg egyáltalán nem használja kártyáját, mind a két csoport aránya csökkent 2016-hoz képest.

 

 

A bankkártyával rendelkezők bő háromnegyede szokott készpénzmentesen vásárolni szupermarketekben és plázákban, ez az arány statisztikailag megegyezik a 2016-os adatfelvétel eredményével. A kisboltokban (ABC-kben, ruhaboltokban) szintén hibahatáron belül változott a kártyahasználati ráta az elmúlt két évben, jelenleg 41 százalék. Jelentősen növekedett viszont a gyógyszertárakban, egészségügyi intézményekben bankkártyát használók aránya (a 2016-os 28 százalékról 44 százalékra).

 

A vendéglátóipari egységekben (30 százalék), valamint internetes vásárlások esetén (33 százalék) is szignifikánsan többen hagyják el a készpénzt, mint 2016-ban (21, illetve 20 százalék). Kisebb mértékben, de szintén növekedett a bankkártyás fizetők tábora sport- és kulturális események alkalmával, különböző szolgáltatások igénybevétele esetén, illetve tömegközlekedés használatakor. A nagyobb kártyahasználatra hatással van a kártyaelfogadóhelyek számának dinamikus, évi 25 százalékos növekedése is, amelyet az állami bankkártya-elfogadóhely telepítési program is támogat.

 

Adatfelvétel: 2018. július 19 – augusztus 02., országos reprezentatív kutatás 1000 fő megkérdezésével.

 

Nézőpont Intézet sajtóhít

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket