Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése az óriási vámcsalásról szól, ám egy további olyan súlyos adatot is tartalmaz, ami világosan rámutat arra, hogy Szlovákia a Smer kormánya alatt a közös európai költségvetés szétlopásában az élen jár.

 

Az Együtt – polgári demokrácia (SPOLU) pártja ezért azt kérdezi Peter Kažimír pénzügyminisztertől, hogy miként kerültünk erre a helyre, hogyha egész idő alatt felelős volt az európai költségvetésből származó bevételekért és kiadásokért?

 

A kormány szerint az egész probléma ott lakozik, hogy Szlovákia megfizeti-e az öt évvel ezelőtti hatalmas vámcsalásért kirótt bírságot vagy sem. A nyilvánosság figyelmét azonban nem szabad, hogy elkerüljék további olyan fontos részletek, amelyeket az OLAF jelentése tartalmaz. Ezek az információk ugyanis pontosan rámutatnak arra, hogy a Smer kormánya Kažimír miniszter felügyelete alatt hová vezette Szlovákiát.

 

 hirdetes_300x300  

 

„Az OLAF jelentése szerint a Smer kormányai nem csak a gigantikus mértékű vámcsalásért felelősek. A jelentés ugyanis azt is leleplezte, hogy 2013 és 2017 között kik tartoztak a közös európai költségvetés legnagyobb szétrablói közé. Szlovákia a Smer kormánya idején az európai bevételek és kiadások szétlopásában a többi országot jócskán megelőzve az első helyre került. A bevételeknek a fele (51,2%), míg a kiadásoknak minden hetedik eurója (13,5%) lett ellopva“

 

– mondta Miroslav Beblavý, az Együtt (SPOLU) elnöke. Ugyanakkor a szétlopott pénzek arány az EU-ban 4,6%-os (bevétel) és 2,2%-os (kiadás) volt.

 

„Itt nem csak a szégyenről van szó. Ez a sokkoló statisztika csupán azt fogja megerősíteni a tagországokban, hogy Szlovákia nem egy megbízható, egyenlő partner, hanem egy maffiaállam. Nem elég néhány hivatalnokot vagy politikust lecserélni – az csak a kezdet. Az állam rekonstrukciója nélkül ilyen felfedezések mellett senki sem fog minket komolyan venni, és ez rossz hír olyankor, amikor Szlovákia éppen a jövőbeli hétéves európai költségvetésről tárgyal“

 

– mondta Vladimír Bilčík a SPOLU-ból.

 

StranaSpolu/Körkép.sk

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!