Nyitókép: eTrend.sk

 

Bajban van a legendás cseh traktorgyár a Zetor. Gazdasági megfontolások miatt alkalmazottai 40 százalékát elbocsátja.

 

A HTC Investment befektetőcsoport érdekeltségébe tartozó Zetor nem tud lépést tartani a külföldi konkurenciával, amelyek sok esetbe a piaci ár alatt értékesítik gépeiket. A cég tavaly mindössze 386 ezer eurós nyereséget ért el, miközben 130 milliós forgalmat bonyolított. A HTC forlmának maradékát kitevő másik cég ellenben 67 milliós forgalom mellett 1,2 milliós nyereséget produkált, így a cégvezetők a Zetor termelésének racionalizálása mellett döntött.

 

Hasonló volt a helyzet a HTC egy másik érdekeltségével, a szénszálas technológiával dolgozó Elektrokarbonnak is, amely 2 milliós veszteséget halmozott fel, és végül csődvédelem alá került, 185 alkalmazottjának egy részét pedig elbocsátotta.

 hirdetes_300x300  

 

A Zetor Groupnak nem csak a konkurencia tett be, hanem az új törvényi szabályozás is, ami szigorította az erőgépekre vonatkozó feltételeket. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy komoly költségek keletkeztek a fejlesztések területén, gyakorlatilag minden traktortípust modernizálni kellett, hogy megfeleljen az előírásoknak.

 

Pedig a Zetor nemrég a hadiipar területén is próbált élrvényesülni. A Zetor Group leányvállalata, a Zetor Enginneering Slovakia két másik cseh társvállalatával együtt megépítette a Gerlach páncélozott szállítójárművet, amely már bekerült a szlovák védelmi minisztérium által meghirdetett, 400 hackocsira kiírt tenderének utolsó körébe. A védelmi tárca 782 millió eurót fog költeni harckocsikra.

 

Íme a ZETOR legújabb erőgépe – nem a szántóföldekre, hanem a harcmezőre tervezték

 

A jövőre esedékes elbocsátások a traktorgyárnál 260 embert érintenek. Összesen 131 adminisztratív munkaerőnek, 64 gyártósori munkásnak, 53 üzemi alkalmazottnak és 12 menedzsernek intenek búcsút.

 

A cég éves beszámolói szerint évek óta csökken a traktorgyár forgalma. Míg 2014-ben 4187 traktort értékesítettek, tavaly már csak 2765-öt. Ezalatt a négy év alatt 3,8 milliárd cseh koronáról 2,9 milliárdra csökkent a forgalma.

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!