Nyitókép: sme.sk

 

Szinte minden év elején változnak a banki szolgáltatások árjegyzékei . A 2018-as esztendő végén a Szlovák takarékpénztár (Slovenská Sporiteľňa), a Tatra banka, a ČSOB Banka, az UniCredit Bank, az OTP Banka és az Oberbank is változásokat helyezett kilátásba. A változások pedig drágulást jelentenek.

 

Az Aktuality.sk szlovák hírportál gyűjtötte össze, hogy hogyan változnak a pénzintézetek szoláltatásainak árai 2019-ben. A portál által idézetett szakértő, Martin Švidroň szerint pedig az ügyfelek jobban teszik, ha szánnak rá pár órát, és rendet tesznek az általuk fizetett banki szolgáltatások között.

 

Főleg, hogy szinte minden szolgáltatás aktiválását vagy deaktiválását otthonról, a számítógépünk előtt is elintézhetjük. Érdemes megfogadni a szakértő tanácsát, mert nem csak az illetékek nagysága változik, hanem a bankok feltételei is.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovák Takarékpénztár – SLSP

 

Január elsejétől a SLSP-nél 0,50 eurós illetéket kell fizetni egyenes banki betétre (vklad v hotovosti), legyen szó hétköznapi számláról, betétszámláról (vkladový účet), betétkönyvről (vkladná knižka). Korábban ezekre a számlákra illeték nélkül helyezhettünk el pénzt. Januártól már csak a hó első készpénzes betétje lesz ingyenes. A harmadik személy által végzett betétek illetéke továbbra is 3 euró lesz.

 

A SLSP külön illetéket számol fel mostantól a fogyasztási hitelekre – kezelési illetékként. A kezelési illeték nagysága a fogyasztási hitel nagyságától függ:

 

– 300-1499 euróig 30 euró,

– 1500-2999 euróig 60 euró,

– 3000-5999 euróig 120 euró,

– 6000-8999 euróig 160 eur,

-9000-11999 euróig 220 euró,

-12000 euró és felette 300 euró.

 

Tatra banka

 

Szlovákia legnagyobb pénzintézeténél december 31-től változtak az illetékek nagyságai. A bank megváltoztatta a Tatra Personal banki csomag számlavezetési díját. December végétől 100 százalékos engedményben azon Tatra Personal csomagot használók részesülhetnek, akik

 

– gyermekek, vagyis 15. életévüket még be nem töltő kiskorúak;

– diákok, nappali tagozaton, koruk pedig 15 és 20 év közötti;

– diákok, nappali tagozaton, 20 és 26 év közöttiek, a kedvezmény mellett azonban fel kell mutatniuk az iskolalátogatást alátámasztó igazolást, amely nem lehet öregebb 30 napnál, esetleg fel kell mutatniuk az érvényes egyetemi/főiskolai indexüket;

– olyan ügyfelek, akik a bank által feltüntetett kategóriákból legalább háromból használnak valamilyen terméket vagy szolgáltatást.

 

A bank eddig 100 százalékos kedvezményt a 20 ezer eurónál nagyobb betétek esetén, két 50 százalékos kedvezmény összevonásakor illetve általánosságban 0-15 éves gyermekek és 16-26 éves diákok esetén ítélte meg.

 

Változtak a készpénzkezelés illetékei is. A harmadik személy általi egyenes banki betét illetéke 3 euróra emelkedett a korábbi 1,50 euróról. A készpénzkivétel a korábbi 3 euróról 4 euróra emelkedett.

 

Az írott formájú utalási megbízások Dialog Live központon keresztüli feldolgozása ezentúl 3 euróba kerül az ügyfeleknek – korában 1,50 volt az illeték. Az utalás más szlovákiai bankból történő visszafordításának kérvényezése 10 euróba kerül majd a korábbi 5 euró helyett. A Raiffeisenbank Csehország ügyfelének szánt, a bankfiókban utalt pénz kezelési illetéke is a duplájára emelkedik: 3 euróra.

 

A számlaszámhoz és egy mobilszámhoz kapcsolható b-mail szolgáltatás illetéke 1 euróra emelkedik, korábban 30 eurocent volt havonta egy e-mail fiókra és egy telefonszámra vonatkoztatva. A bankkártya fogadásra, szerencsejátékra és lottójátékra való használatakor a korábbi 2,50 euró helyett most már 3 euró illetéket ró majd ki.

 

A Tatra banka növeli a lakások értékelési díját is, 100 euróról 150 euróra ingatlanonként.

 

ČSOB Banka

 

Január 1-jétől itt is változások történtek. A postai úton küldött bankszámlakivonat havi illetéke 1 euróról 1,50-re emelkedik.

 

Az aprópénz, vagyis pontosabban az érmék kezelési költsége mind betétkor, mind pénzfelvétel esetén drágább lett, 100 darab érme esetén a névérték 3 százaléka, legkevesebb 3 euró. Korábban ez 2 százalék, legkevesebb 1 euró volt. Bankjegyek felváltásánál, beváltásánál hasonlóképpen 3 százalékos mennyiségi illeték jár a banknak, minimum 3 euró értékben.

 

A hitelkártyákkal (MasterCard Credit Basic kártyákkal) kapcsolatos számlavezetési díj is emelkedik, havi 1 euróról 1,50 euróra. A MasterCard Credit Standard kártyákra vonatkozó hitelszámla kezelési díja 2 euróról 2,50-re emelkedik.

 

Nagyobb iletéket kell fizetnie az ügyfeleknek akkor is, ha lakáshitelük szerződési feltételeit akarják megváltoztatni. Ennek díja eddig 150 euró volt, az új árjegyzék szerint januártól 180 euróra nőtt. A banki dokumentumok másolatának elkészítése a korábbi 5 euró helyett 10 euróba kerül. 180 euróra emelkedik a „sürgős hitelkérelmezés” és a „sürgős hitelfolyósítás” illetéke (Urgentné vyjadrenie k žiadosti o úver, és Urgentné čerpanie úveru).

 

OTP Banka

 

A legfeljebb 26 évesekre vonatkozó READY csomag február 1-jétől már tartalmazni fogja a korlátlan számú banki betét lebonyolítását a bankfiókokban. Jelenleg még 0,50 eurós illetéket kell fizetni. Hasonlóképp korlátlan számú pénzfelvételre lesznek jogosultak a READY felhasználók az OTP bankautomatáiból – jelenleg havonta csak egy ingyenes készpénzfelvételt tartalmazott a csomag.

 

A banki készpénzfelvétel illetéke 2 euróról 3-ra emelkedik 10 ezer eurót nem meghaladó összeg esetén. 10 ezer euró felett továbbra is az összeg 0,05 százaléka lesz a díj nagysága.

 

UniCredit Bank

 

Az olasz gyökerű pénzintézet árjegyzéke az OTP-hez hasonlóan február elsejével változik meg. A hitelkártyák használatára vonatkozó SMS-értesítések most még ingyenesek, februártól 0,05 euró/SMS díjat kell értük fizetni.

 

A lekötött betétek értesítéseinek díja (létrehozás, megújítás, lezárás) 0,05 euró/SMS lesz, most még ingyenesek.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!