Nyitókép: iStockphoto

 

Havi két héten át időseket gondoz Ausztriában, hogy otthon öt gyermeket tudjon eltartani.

 

Dušan Valach Iglón (Spišská Nová Ves) él, de Bécsben dolgozik. Az osztrák időseket eredetileg a feleségének kellett volna gondoznia, de röviddel az utazás előtt kiderült, hogy az asszony az ötödik gyermeküket várja.

 

 hirdetes_300x300  

Dušan Valach elvégezte a szükséges kurzust, és immáron hat éve dolgozik osztrák háztartásokban: mos, főz, gyógyszereket oszt.

 

Először januárban hozott haza a megszokottnál jóval kevesebb pénzt – pontosan 500 euróval kevesebbet. Év elejétől ugyanis érvénybe lépett az osztrák családi pótlék kifizetésével kapcsolatos módosítás. Olyan szülőkről van szó, akik Ausztriában dolgoznak, de a gyerekeiket otthon hagyták Szlovákiában.

 

Az új osztrák törvény értelmében az Ausztriában dolgozó szlovákiai családok körülbelül 36%-kal kapnak kevesebb családi pótlékot. Az osztrák kormány a változtatások bevezetése során azzal érvelt, hogy Szlovákiában alacsonyabb a megélhetési költség, mint Ausztriában. Az új osztrák törvény mintegy 30 ezer szlovákiai gyermeket érint.

 

Dzsúsz és sült krumpli

 

Valach úr három gyermeke alapiskolás, két lánya egyetemista. A legkisebb fia hétéves, a felesége pedig nem dolgozik. A hétfős család nagyon szerényen él.

 

„Nem panaszkodom. Van, amikor nyaralásra vagy sítúrára is eljutunk. Az étteremben ha nem is főételre, de egy dzsúszra és sült krumplira be szoktunk ülni“

 

– magyarázza.

 

Dušan két hetet tölt Ausztriában, ahol egy 81 éves nyugdíjast gondoz, aki önálló és járni is tud, így nem kell olyan kemény munkát végeznie, mint az előző klienseinél, akik sokszor még mozogni is alig tudtak, így Dušan cipelte és mosdatta őket.

 

Előtte egy biztosítóban dolgozott. Ausztriába azután utazott ki, miután kiderült, hogy a felesége az ötödik gyermekükkel várandós.

 

 „Egyszer csak becsúszott az ötödik gyerek. És akkor most hogyan tovább? Azt mondtam a feleségemnek, hogy cserélnünk kell. Mindent Szlovákiában hagytam és mentem el Ausztriába“.

 

Mivel Dušan az idős férfi otthonában alszik, így a nap 24 órájában a rendelkezésére áll: reggelit, ebédet és vacsorát készít, mos, takarít, bevásárol, gyógyszereket adagol és inzulint szúr.

 

Hatezerrel kevesebb

 

Dušan Valachnak eddig átlagosan havi 1100 eurója gyűlt össze a családi pótlékból, valamint azokból jutalékokból, amit nagycsaládosként és egyedüli családfenntartóként kapott. Az új törvény szerint azonban durván csak havi 700 eurót kap. Tehát a család éves szinten 6 000 eurótól esik el.

 

„Ez az összeg egy hétfős család számára nem kis összeg. (…) Nálunk seperc alatt el lehet költeni 500 eurót“

 

– mondta.

 

Dušan beismerte, hogy a családi pótlék volt az egyik motiváció, ami miatt Ausztriába ment dolgozni.

 

 „Az az összeg, amit valaki ápolóként Ausztriában tisztán megkeres, vicc. Ha levonjuk azt az összeget, amit a munkaközvetítő ügynökségnek vagy gazdasági kamarának kell kifizetni, akkor havi 700 euró marad. Az olyan családnak, mint a miénk, nagyon sokat segített a családi pótlék“.

 

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!