Nyitókép forrása: sme.sk

 

Brüsszelnek felfüggesztené az SNS javaslatára bevezetett, kiskereskedelmi láncokat sújtó különadó hatályosságát. A HNonline.sk tudósítása szerint az Európai Bizottság március végéig helyezné hatályon kívül az intézkedést, amely a kiskereskedelmi láncok nettó bevételét 2,5 százalékos különadóval sújtja.

 

Az intézkedés január 1-jétől lépett érvénybe. Az üzletláncok a kormány által bevezetett intézkedés költségeit már be is építették az áraikba. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter azzal reagált, hogy a törvény először csak március végén kéri számon az üzleteket, tehát az utóbbi hetekben kimutatott drágulás még nem írható a törvény számlájára.

 

 hirdetes_300x300  

A miniszterassony szavaival ellentétben a törvény március végén követeli az előző, vagyis a mostani negyedévre vonatkozó bevételre vonatkozó adóösszeget. Így értelemszerű, hogy a törvény is befolyással bír az árak emelkedésére.

 

Nem ez az első alkalom, hogy a kormány névleg a nagy cégeket, gyakorlatilag a hétköznapi embereket sújtja különadókkal. Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter például tavaly úgy vezetett be különadót a biztosításokra, hogy állította, „nem feltétlenül” jár majd az embereknek plusz költséggel. Végül mégis így lett, a nyolc százalékos adó nagy részét a biztosítótársaságok továbbterhelték az ügyfelekre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!