Nyitókép: ČSOB

 

A betétautomatán („vkladomat“) keresztül körülbelül egy percig tart a pénzt a számlára helyezni. Egy olyan bankautomatáról van szó, amelyen keresztül az emberek anélkül rakhatnak be készpénzt a számlájukra, hogy a banki alkalmazott segítéségét kérnék.

 

Az embernek csak annyi a dolga, hogy a gépbe helyezze a kártyát, majd beüsse a PIN-kódját. Ezután az automata megkérdezi, hogy melyik szolgáltatást szeretnénk választani. A készpénz elhelyezése mellett azt az információt is meg kell adnunk, hogy mekkora összeget szeretnénk a számlára helyezni. A bankjegyeket egy kijelölt helyre kell betenni, majd a szolgáltatás befejezése után igazolást kapunk.

 

 hirdetes_810x300  

Több bank is szeretné a betétautomata rendszerét kibővíteni. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb ügyfél vegye igénybe a bankfiókok alkalmazottainak szolgáltatásait. A bankok állítása szerint ezzel a lépéssel nemcsak az ügyfelek, de az alkalmazottak idejét is megspórolnák. A klienseket az ingyenes készpénzelhelyezéssel próbálják a betétautomata használatára buzdítani.

 

A betét drága a bankoknak

 

A készpénzelhelyezés és -kivétel a bankok számára drága szolgáltatásnak bizonyul. A gyakorlatban ugyanis a pénztárosnak át kell vennie a készpénzt az ügyféltől, meg kell számolnia, ellenőriznie kell a bankjegyek és az érmék eredetiségét és érvényességét, be kell jegyezniük a rendszerbe, majd a pénzt a széfbe kell tenniük. Egy idő után a biztonságiak a pénzt elviszik a készpénzközpontba, ahol a bank egy további alkalmazottja ismét átellenőrzi őket.

 

Annak ellenére, hogy az első próba-betétautomatát 2014-ben létesítették Szlovákiában, az emberek még mindig nem szoktak hozzá.

 

„Az ügyfelek még mindig újdonságként tekintenek betétautomatákra, és sokuknak nincs is tapasztalata a működésükkel kapcsolatban“

 

– magyarázta a Anna Jaborová, a ČSOB bank szóvivője.

 

Csak a saját számlánkra tehetünk pénzt

 

Szlovákiában a betétautomaták száma néhány tucatra tehető, de a jövőben a bankok szeretnék kiterjeszteni a használatukat.

 

Az ügyfelek csak a saját számlájukra helyezhetnek el pénzt, a szolgáltatás pedig bankkártyához kötött.

 

 „A betét után az ügyfélnek azonnal a számlájára kerül a pénz, így fizetési megbízással a betétautomatán vagy a mobilalkalmazáson keresztül egy másik bankba is átküldheti a pénzét“

 

– tájékoztatott Martina Cesnaková, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője.

 

A bankjegyeknek és az érméknek is euróban kell lenniük, ugyanis más pénznemet nem fogad el az automata.

 

Sme.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.