Nyitókép: Getty Images

 

A kormány szeretné megakadályozni az egészségügyi nővérek külföldre való távozását. Az új kölcsön azonban a jövendőbeli tanárokat és informatikusokat is motiválhatnál.

 

Annak, aki az iskola befejezése után is Szlovákiában marad, nem kell visszafizetnie a diákkölcsönt. Az egyetemisták szerint vonzó ajánlatról van szó, de az alacsony kórházi bérek miatt valószínűleg ez sem bírja őket maradásra.

 

 hirdetes_300x300  

Százból ötvennégy nővér – több mint a fele – az iskola elvégzése után nem a szlovákiai egészségügyben helyezkedik el. Mivel külföldön jobb feltételek között dolgozhatnak, ezért a cseh, német és osztrák kórházak már a szlovákiai iskolákban vadásznak a jövendőbeli alkalmazottaikra.

 

A kormány egy új diákkölcsönnel szeretné motiválni a diákokat az országban maradásra. Az újdonságot egyelőre csupán az egészségügyi szakok alapképzésében (bakkalaureátusi képzés) fogadták el. Az új projektre mintegy hárommillió eurót elköltését tervezik az állami költségvetésből.

 

Eddig évi minimális kétezer euróról van szó. Ez azt jelenti, hogy egy bakalár három év alatt hatezer euróra tehet szert. Most már csak az a kérdés, hogy ez az összeg meggyőzi-e a diákokat arról, hogy az iskola befejeztével Szlovákiában keressenek munkát.

 

Az még kérdéses, hogy a diákkölcsönért cserébe hány évre kell majd magukat elkötelezniük a szlovákiai egészségügyben, de az eddigi szóbeszédek szerint három évről lesz szó.

 

Mivel az alacsony fizetés a probléma, ezért azok megemelése nélkül az egészségügyi iskolát végzett diákok nem fognak Szlovákiában maradni. Az ilyen típusú kölcsönre azonban más szakoknak is szüksége lenne. Először azonban szeretnék kipróbálni az új kölcsönrendszer, s ez alapján majd összeírják azoknak a foglalkozásoknak a listáját, ahol emberhiány van.

 

Az újítást még a parlamentnek is el kell fogadnia, de amennyiben a javaslat átmegy, júniustól már érvénybe is léphet.

 

TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.