Nyitókép: aktulatiy.sk

 

Visszafordíthatatlanul közeledik az adóbevallások leadási ideje, melynek utolsó napja idén április 1-je. Az  adóhivatal összefoglalta a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit az adózók elkövetnek.

 

 1. Nem megfelelő űrlap használata

 

Minden adózónak – legyen szó fizikai vagy jogi személyről – a rá vonatkozó konkrét űrlapot kell hogy kitöltse. Ha a 2018-as évre készítsük adóbevallásunkat, figyeljünk oda arra, hogy nehogy 2017-es űrlapot haszáljunk!

 hirdetes_300x300  

 

2. Hiányzik a bevallás fajtájának megadása (rendszeres, javító, kiegészítő)

 

Sokan mindjárt az űrlap első oldalán hibáznak, ha nem jelölik be, hogy milyen bevallásról van szó – rendszeres, javító vagy kiegészítő.

 

3. A DIČ-szám vagy a születési szám kihagyása

 

Ha kézzel írva töltjük ki az adóbevallást, előfordul, hogy elfeledkezünk arról, hogy az űrlap minden oldalán ki kell tölteni a DIČ-számot vagy a születési számot.

 

4. Hiányos beadás

 

Ahhoz, hogy az adóbevallás teljes legyen, az űrlap minden oldalát le kell adni – a mellékleteket is beleértve

 

5. Helytelenül megadott adatok a 2% adó esetében

 

Az adóhivatal figyelmeztet arra, hogy a leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy az adózó nem megfelelően tölti ki annak a szervezetnek adatait, amelynek adója 2%-kát adományozná.

 

6. Hiányzik az aláírás

 

Az adóbevallás leadásakor több helyen is szükséges aláírnunk az űrlapot, ezek kihagyása is gondot okozhat.

 

Az adóhivatal szóvivője szerint a legtöbb hiba kiküszöbölhető, ha elektronikus úton, az e-űrlapokat használva töltjük ki adóbevallásunkat, itt ugyanis a rendszer figyelmeztet a hibákra. Abban az esetben, ha hiányosan, vagy rosszul kitöltve adjuk le az adóbevallást, az adóhivatali dolgozók figyelmeztetést küldenek ki, és felszólítanak a hiba orvoslására. Ilyen esetben „javító vagy kiegészítő adóbevallást” ad be az adózó.

 

aktuality.sk

Megosztás:
Címkék: adóbevallás hibák

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!