Lőrinc
  • HUF: 346.28
  • USD: 1.18
  • 22 °C
  • 32 °C
Gazdaság

Egyre több cseh cég üzletel euróban

Míg a cseh vállalati szféra évek óta szorgalmazza az euró bevezetését, a lakosság inkább maradna a koronánál

nyitókép forrása: pixabay.com

 

Egyre több csehországi cég inkább euróban üzletel egymás között a hazai korona helyett. A cseh gazdasági kamara felmérése szerint az ilyen cégek aránya már meghaladja a vállalatok összétszámának 20 százalékát – írja az iDnes című cseh hírportál, amely megszerezte a gazdasági kamara országos felmérésének eredményeit.

 

Hirdetés(x)

A gazdasági kamara felmérése a jegybank kimutatása és a cégek megkérdezésén alapult.

 

Minél nagyobb a vállalat, annál nagyobb az euróban végzett elszámolások aránya. A legfeljebb 10 dolgozót foglalkoztató kis vállalatok 75 százaléka kizárólag koronában fizet megrendelőinek. A feldolgozóipar nagyvállalatainál viszont az esetek 85 százalékában az elszámolás euróban történik.

 

Tomás Prouza, a kereskedelmi és idegenforgalmi cégeket tömörítő szövetség elnöke szerint a cégek azért választják az eurót, mert ezzel elkerülhetik a korona árfolyamának ingadozásait.

 

Míg a cseh vállalati szféra évek óta szorgalmazza az euró bevezetését, a lakosság inkább maradna a koronánál. A legutóbbi felmérések szerint az euró bevezetését a lakosság körében csak mintegy 20 százalék támogatja, míg több mint 50 százalék elutasítja.

 

A cseh kormány jelenleg nem tervezi a csatlakozást az euróövezethez, bár Csehország teljesíteni tudja a feltételeket. Hivatalosan megjelölt céldátum sincs az euró bevezetésére. Vezető cseh politikusok úgy nyilatkoznak, akkor vezetik be az eurót, amikor az “Csehország számára kedvező lesz”.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket