Nyitókép: thinkstock.com

 

A szlovák gazdaságban az átlagos bruttó bér tavaly elérte az 1013 eurót, így egy átlagos keresettel rendelkező szlovákiai polgárnak megközelítőleg 16 órát, azaz két napot kellett ledolgoznia egy 100 eurós bevásárlásra.

 

Vannak, akik 3,5 dolgoznak egy 100 eurós bevásárlásra

 

 hirdetes_300x300  

A pénzügy és biztosítás, az információ és kommunikáció, illetve az áram- és gázellátás területén tevékenykedő alkalmazottaknak a havi 1 750–1 850 eurós fizetésük mellett kilenc órát, azaz körülbelül egy napot kell ledolgozniuk egy 100 eurós bevásárláshoz. Az összes gazdasági ágazatot figyelembe véve nekik kell a legkevesebb ideig dolgozniuk a nagybevásárlásért.

 

A fentiekkel ellentétben a 100 eurós nagybevásárlásért a legtöbb időt, megközelítőleg 27 órát (durván 3,5 napot) a szállodákban és vendéglátó-ipari intézményekben tevékenykedő alkalmazottaknak kell ledolgozniuk – tájékoztatott Eva Sadovská,  a Szlovákiai Gazdaszövetkezet (SFD) elemzője.

 

A fizetések gyorsabban nőttek, mint az árak

 

Tavaly a gazdasági ágazatokban 6,2%-kal nőttek az átlagbérek. Ezzel szemben 2017-ben az alkoholmentes italok és az élelmiszerek ára 3,9%-kal drágult.

 

 „A statisztikák alapján 2018-ban a fizetések gyorsabban nőttek, mint az élelmiszerek pultjain kihelyezett árcédulákon szereplő árak. Ennek alapján kijelenthetjük, hogy a tavalyi évben egy átlagosan kereső szlovákiai állampolgár több élelmiszert vehetett meg, mint 2017-ben. Ez csaknem az összes ágazatra érvényes volt, de azért akadtak kivételek. Például az adminisztratív munkaerők fizetése lassabban emelkedett, mint az élelmiszerek ára, de hasonló volt a helyzet a szállodákban és a vendéglátó-ipari intézményekben“

 

– jelentette ki Sadovkás.

 

A Szlovákiai Gazdaszövetkezet szerint háromszoros a különbség azok között az ágazatok között, ahol a legkevesebbet és a legtöbbet keresik.

 

„Éppen a fizetés magassága az a tényező, ami a polgárokat a bevásárlásaik során a legnagyobb mértékben korlátozza“

 

– tette hozzá Sadovská.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!