Nyitókép forrása: Webnoviny.sk

 

A kassai vasmű szakszervezetei sztrájkkészültséget hirdettek, mert elégedetlenek az alapbér fix és variábilis részének százalékos emelésére tett ajánlattal. A KZ KOVO U.S. Steel szakszervezeteinek tanácsa még hétfőn szavazták meg a lépést.

 

A szakszervezetek és cégvezetés közötti tárgyalások immáron kilencedik próbálkozásra sem hoztak eredményt, ezért döntöttek a munkások képviselői a sztrájk lehetőségének megnyitásáról. Mindkét fél igencsak eltérően látja a problémát, különösen a bér mozgó és fix részére meghatározott növekedés százalékos értékének kérdését.

 

Az OZ KOVO januárban azzal ült a tárgyalóasztalhoz, hogy az alapbért 120 eurós növekedését követelték. Három hónappal később követelésüket már 70 euróra mérsékelték, azonban a cégvezetés mindössze 20 euróról hajlandó hallani. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a szakszervezetek a sztrájkot látják a legreálisabb megoldásnak.

 hirdetes_300x300  

 

A szakszervezetek elmondása szerint a Munkaügyi Minisztérium is részt vállalhat az egyeztetésekben azzal, hogy joga van közvetítőként szerepet vállalni és saját megoldást felajánlani, ami azonban nem kötelező érvényű. Ha felek nem fogadják el a minisztérium javaslatát 30 napon belül, akkor a tárgyalás ezen fázisa sikertelennek minősül és jöhet a sztrájk.

 

A kassai vasmű alkalmazottjaival 2016-ban írták alá a kollektív szerződést a cég vezetői azzal, hogy minden évben meg kell újítani annak egyik, fizetésekről szóló mellékletét.

 

A kassai U.S. Steel vasműben 12 ezer ember dolgozik, az átlagos bér (a túlórákkal, bónuszokkal és egyéb kedvezményekkel együtt) 1876 euró, a csak a munkásokat számolva pedig 1746 euró bruttóban – szintén beleszámolva minden túlórát és bónuszt.

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!