Nyitókép: webnoviny.sk

 

A Szlovák Villamosművek többségi tulajdonosa bejelentette, hogy több hónapos késés várható a mohi atomerőmű harmadik blokkjának üzembe helyezésénél.

 

Az előzetes tervek szerint már idén el kellett volna készülniük a munkákkal, miközben hamarosan a fűtőelemek elhelyezésének kellene sorra kerülnie.

 

Az eddigi két blokk költségei 5,4 milliárd euróra rúgtak.

 hirdetes_300x300  

 

„A késés előreláthatóan 270 millió euró plusz költséggel jár, ami az eddigi költségvetés 5 százalékos növekedését jelenti. Ezt teljes egészében a Szlovák Villamosművek többségi tulajdonosa állja“ – jelentette be Miroslav Šarišský, a többségi tulajdonos, a Slovak Power Holding B.V. nevében.

 

A Slovak Power Holding B.V. a Szlovák Villamosművek 66 százalékát birtokolja. A cég ötven százalékban az olasz ENEL, ötven százalékban pedig a Csehországban bejegyzett Energetický a průmyslový holding kezében van.

 

A vállalat szerint a késés oka az elhúzódó építési munkálatok illetve a tovább tartott, ún. forró hidrotesztelés.

 

A szlovák államnak 34 százalékos tulajdonrésze van az atomerőműben. Peter Žiga gazdasági miniszter mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a munkálatok 98,5 százaléka el van végezve, és jelenleg már a záró szakaszban vannak.

 

A késés miatt az állam személyi konzekvenciák levonását fogja szorgalmazni az atomerőmű vezetésében a többségi tulajdonos részéről.

 

A miniszter azt is elmondta, hogy az üzembe helyezésre csakis akkor kerülhet sor, ha az erőmű minden biztonsági előírásnak megfelel. Egyúttal visszautasította az Ausztriából érkező, szerinte megalapozatlan hangulatkeltést a mohi atomerőművel kapcsolatban.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!