Nyitókép: aktuality.sk

 

Egy megawattóra (MWh) ára körülbelül 10 euróval lehet majd magasabb jövőre, ami mindegy 20 %-os évközi áremelkedést jelent – mondta Martin Semrič, a Magna Energia portfólió-menedzsere.

 

Ennek oka a jelenleg érvényben lévő, az Árszabályozási Hivatal által használt képlet, melyet a prágai árutőzsde árai alapján számolnak ki.

 

Hogy végül mennyivel is emelkedik majd az áram ára, az nagyban függ attól is, hogy miként alakulnak majd az egyéb értékek, melyek hozzászámolódnak a végső árhoz, tekintettel arra, hogy maga az áram, csupán a végleges ár mintegy harmadát teszi ki. A fennmaradó részt a rendszerműködtetési tarifa, valamint az egyéb disztribúciós illetékek adják.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha az Árszabályozási Hivatal csökkenteni tudja ezeket a tételeket, akkor a drágulás is mérsékeltebb lehet. Ha azonban nem sikerül neki, akkor a háztartásoknak számolniuk kell azzal, hogy az áram a többi illetéket is beleszámolva 7 %-kal is többe kerülhet majd, mint idén”

 

tette hozzá Semrič.

 

Az Árszabályozási Hivatal szóvivője ezzel kapcsolatban elismerte, hogy a tőzsdéken már hosszabb ideje folyamatosan emelkedik a villanyáram ára, ami hatással lehet a szlovákiai háztartásokra is.

 

„A hivatal azonban sosem kommentálja előre az árak mozgásának végeredményét, még hipotetikusan sem. Annyi biztos, hogy a hivatal teljes mértékben kihasználja minden szabályozási lehetőségét arra, hogy megvédje a felhasználók érdekeit”

 

mondta Radoslav Igaz.

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!