Nyitókép: Shutterstock

 

Lassacskán ugyan, de már második éve növekszik a szlovákiai élelmiszerek aránya a boltok polcain. Az idei felmérés szerint elérte a 38,6%-ot.

 

A szlovákiai vásárlók a legtöbb hazai terméket (58%-nyit) hagyományosan a COOP Jednota boltjaiban találják meg – tájékoztatott szerdai sajtótájékoztatóján Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) elnöke.

 

 hirdetes_300x300  

Az előző évekhez képest javult a helyzet

 

A Szlovák Élelmiszeri Kamara már 2011 óta készít felmérést a boltok polcaira kihelyezett hazai élelmiszerek arányáról. Az előző években a szlovákiai termékek száma folyamatosan csökkent. Míg 2011-ben a boltok polcaira kihelyezett termékek 50%-a hazai volt, addig ez az arány 2017-ben 37,2%-ra csökkent.

 

Tavaly a hazai termékek aránya elérte a 37,7%-ot, így a 2019-ben elért 38,6%-os arány enyhe, 0,9 százalékpontos növekedést jelent.

 

A legtöbb hazai élelmiszer a Nyitrai, Besztercebányai és az Eperjesi kerület (42%) boltjainak polcaira kerül ki, míg a legkevesebb hazai termékkel a Pozsonyi kerületben találkozni (34%).

 

„Örülök neki, hogy hat év eltelte után – amikor a hazai termékek folyamatos csökkenése volt jellemző a szlovákiai boltokban – idén már a második éve mérsékelt javulást tapasztalunk. Ennek ellenére két lábban kell állnunk a földön, mert a környező országokkal összehasonlítva még mindig nálunk kerül a legkevesebb hazai termék a boltokba, mindemellett továbbra sem használjuk ki kellőképpen a jelenlegi gazdasági növekedés kínálta lehetőségeket“

 

– mondta Poturnay.

 

A tejek és az ásványvizek többsége hazai

 

A Szlovákiában megtalálható üzletek közül egyértelműen a COOP Jednota kínálja a legtöbb hazai terméket. A Szlovák Élelmiszeripari Kamara legfrissebb felmérésben 58%-os szintet értek el. A Jednota után következik a CBA 49%-kal, a ranglista végén pedig a Lidl kullog 18%-kal.

 

A felmérés során a Billát, a CBA-t, a COOP Jednotát, a Kauflandot, a Lidlt, a Metrot és a Tescot figyelmét meg. Az összes felsorolt üzletláncban emelkedett a hazai termékek száma, kivéve a CBA-t.

 

A tavalyi eredményekkel összehasonlítva leginkább a Metroban nőtt a hazai élelmiszerek száma (4 százalékpont), utána következik a COOP Jednota, Billa, Kaufland és Lidla 2 százalékpontos növekedéssel. A Tescoban nem is növekedett, de nem is csökkent a hazai termékek száma, még a CBA-ban egy százalékponttal csökkent.

 

A legtöbb hazai terméket a tejek (70%), a vizek és az ásványvizek (58%), a borok és a sörök (51%), illetve a szeszes italok (49%) kategóriájában találjuk meg. A legkevesebb hazai élelmiszer a nem csokoládés édességek (10%), az olajok és konzervek (17%), illetve a csokoládés édességek (18%) között található.

 

 „Ahhoz, hogy a hazai termékek aránya jelentősen megnövekedjen a boltok polcain, a kormánynak elengedhetetlen előremutató intézkedéseket kellene elfogadnia az élelmiszeripar támogatására. Elsősorban pénzügyi támogatásra, technológiai újításra és új, élelmiszeripari innovációkra gondolok“

 

– zárta le Poturnay.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!