Nyitókép: Dreamstime

 

Tavaly az EU-n belül Szlovákiában volt a 8. legolcsóbb az élelmiszer. A V4 országain belül azonban továbbra is Szlovákia lakossága fizeti a legtöbbet az élelmiszerért – derült ki a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) elemzéséből.

 

A dánok az elsők

 

 hirdetes_810x300  

Az EU-n belül a legdrágább élelmiszerárakkal Dánia rendelkezik. Ebben az északi országban a lakosoknak 40%-kal drágábba jön a bevásárlás, mint a szlovákiai lakosoknak.

 

 „Dánia után Luxemburg és Ausztria következik, ahol az élelmiszerek több mint 37%-kal drágábbak, mint nálunk. Ezzel ellentétben a legalacsonyabb élelmiszerár Romániában van, itt ugyanis 29,2%-kal olcsóbb az élelmiszer, mint Szlovákiában. Összességében az EU-ban 8,2%-kal drágább az élelmiszer, mint nálunk, míg az euróövezet esetében 15,9%-kal“

 

– mondta Eva Sdovská, az SFD elemzője.

 

 „A V4-es országok közül még mindig mi fizetünk a legtöbbet az élelmiszerért. Csehországban 10%-kal, míg Magyarországon 9,1%-kal olcsóbb az élelmiszer, Lengyelországban pedig egyenesen 26,5%-kal kevesebbet fizetünk ugyanazért a bevásárlásért, mint hazánkban“

 

– magyarázta az elemző.

 

Tavaly Csehországban a zöldség és a gyümölcs az ötödével volt olcsóbb, mint Szlovákiában. Magyarországon ezzel szemben a halfélék 15%-kal, míg a kenyér, a pékáru, a zöldség és a gyümölcs 12–13%-kal volt olcsóbb. Lengyelországban szintén a halfélékhez lehetett kedvezményesebb áron jutni, mégpedig a harmadával.

 

Szlovákiában drága az ivási szokás

 

„Az élelmiszeráraink fokozatosan közelítenek az európai árakhoz. Az euró bevezetése utáni első években – 2009-ben és 2010-ben – az EU-ban 26%-kal volt drágább az élelmiszer, mint nálunk. 2012-ben az európaiak ugyanazért a bevásárlásért 15%-kal többet fizettek, mint a szlovákiaiak. Azonban 2018-ban ez az árkülönbség már csak 8,2%-os volt“

 

– konstatálta az elemző.

 

Sadovská szerint az EU országainak többségéhez képest Szlovákiában jóval drágább az ivási szokás. Az EU-ban, illetve az euróövezetben az alkoholmentes italok 8,9–9%-kal olcsóbbak, mint nálunk. Az alkoholmentes italok Írországban a legdrágábbak, Szlovákiához képest a negyedével. Ezzel ellentétben a legolcsóbban Romániában (Szlovákiával összehasonlítva a harmadával olcsóbb) és Lengyelországban (a negyedével olcsóbb, mint Szlovákiában) lehet alkoholmentes italhoz jutni.

 

„A többi V4-es országban is kevesebbet fizetünk az alkoholmentes italokért, mint hazánkban“

 

– jegyezte meg az elemző.

 

Az alkohol Finnországban és Írországban a legdrágább. Itt a lakosok átlagosan még egyszer annyit fizetnek az alkoholért, mint nálunk. Ezzel ellentétben a legolcsóbb országokban, Bulgáriában és Romániában 18%-kal kevesebbet fizetnek az alkoholért, mint nálunk.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!