Nyitókép: flickr.com

 

Egy átlagos szlovákiai polgár évente több mint 160 kilogramm élelmiszer-hulladékot produkál, ami két nagy hűtőszekrény méretével vetekedik. Ezenkívül minden tizedik háztartás naponta dob ki élelmiszert a szemétbe – hívta fel a figyelmet a Free food polgári társulás.

 

„Mindenkinek rendet kellene tartania a hűtőjében, és fejből kellene ismerni annak tartalmát. Ebben az esetben nem fog előfordulni, hogy olyasvalamit veszünk meg a boltban, amiből már van a hűtőben”

 

– ajánlja az Odpadlíci – Boj o prežutie kampány oldala. A fentieken kívül azt ajánlják, hogy a friss élelmiszert a hűtő hátsó részében tároljuk, míg a régebbieket helyezzük az elülső részbe.

 hirdetes_300x300  

 

„Nagyon gyakran megesik, hogy csupán a szemünk kívánja az ételt, ezért többet teszünk a tányérra annál, mint amennyit meg tudunk enni. Emiatt a maradék gyakran a szemétkosárban végzi. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, inkább együnk kevesebbet, s ha szükséges, akkor szedjünk újra az ételből”

 

– tanácsolják.

 

A honlap szerint az emberek gyakran azért dobják ki az egyes élelmiszereket, mert nem különböztetik meg a minőségmegőrzési határidőt a fogyaszthatósági időtől.

 

„A fogyaszthatósági idő azt az időtartamot fejezi ki, ameddig az élelmiszer fogyasztható. A minőségmegőrzési idő pedig azt az időtartamot jelzi, amikor az élelmiszer minősége a legjobb. Ennek a dátumnak a lejárta után az élelmiszer továbbra is fogyasztható”

 

– magyarázták.

 

A kampány szerint az ételpazarlás elleni intézkedések betartása igényes, ezért azt tanácsolják, hogy keressünk megfelelő motivációt.

 

„Jegyezzük fel, hogy ezeknek a szabályoknak köszönhetően mennyit tudtunk megspórolni egy hét, illetve egy hónap alatt. A számológép és a környezet is világosan kimondja, hogy az érdemes korlátozni az ételpazarlást. Mindezt nemcsak a pénztárcánk érzi majd meg, de a természet is”

 

– hangsúlyozzák.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!