Nyitókép forrása: 

 

Petr Kellner csah milliárdos közel van ahhoz, hogy megszerezze a Markíza televíziót – írja a Denník N, amely öt különböző forrásra hivatkozva közölte, a tulajdonosváltás már a küszöbön van. A Kellner érdekeltségébe tartozó PPF csoporton kívül azonban a Penta is játékban van még. Kellnerrel a cseh NOVA televízióra is szemet vetett, bírálói elsősorban azt róják azonban fel neki, hogy túl szoros kapcsolatokat ápol a kínaiakkal.

 

Kellnert ma a leggazdagabb cseh állampolgárként tartják számon, vannak érdekeltségei Szlovákiában is. Ha megszerezné a Markízát, nyilván nagyobb promóciós lehetőségeket kapnának vállalatai, mint amilyen például a O2 Slovakia, vagy a Home Credit Slovakia.

 

De például a PPF nagy részesedést birtokol a Skytoll nevű vállalatban is, amely elég zsíros szerződést köthetett a szlovák állammal: ő adták el Szlovákiának a sokat bírált elektronikus útdíjrendszert is.

 hirdetes_300x300  

 

A Markíza eladásáról szóló tárgyalások az utolsó fázisba értek, a PPF már a teljes könyvelési és jogi átvilágítást végzi. Megjegyezzük, bizonyára sokat lendített az egyeztetéseken a Rusko-Kočner-féle váltók ügyében indított rendőrségi eljárás is.

 

Cseh mágnások és az amerikai kolosszus viadala

 

A Markíza jelenleg az amerikai vonatkozású CME csoport kezében van, a hírek szerint az sem kizárt, hogy a PPF és a CME közös projektként működteti majd a Markízát. A CME főrészvényese az amerikai TimeWarner, amely pedig az AT&T média-óriásvállalat érdekeltségébe került még tavaly. Az AT&T tulajdonában van például az HBO is. A piacon most találgatják, hogy vajon a korlátlan erőforrásokkal rendelkező amerikai kolosszust le tudják-e győzni a cseh mágnások.

 

A CME csoport számára Szlovákia a harmadik legfontosabb ország befektetései szempontjából, az első két helyen Csehország és Románia áll.

 

A szintén cseh Daniel Křetinskýt is a potenciális vásárlók között emlegetik. Az ő személye azért érdekes, mert a Markíza konkurensének számító JOJ televízió tulajdonjogán osztozik Patrik Tkáčcsal.

 

A Penta kifogyott a szuszból

 

A Penta egyelőre cáfolja azokat az információkat, melyek szerint továbbra is érdeklődik a csatorna megvásárlása iránt. A 300 millió eurót érő csatorna megvételére azonban inkább a kínai CEFC befektetőcsoporttal szövetkezett. Csakhogy a kínaiakkal köttetett alku váratlanul felborult, mikor a cseh nemzeti bank megakadályozta, hogy a CEFC bevásárolja magát a Poštová bankába és a J&T Bankába.

 

A Penta a problémák ellenére még tavaly bepróbálkozott, de nem kapott forrásokat a bankoktól a Markíza megvételére. Ennek ellenére tavaly még mindig jelezték, hogy szándukban áll bevásárolni magukat a Markízát birtokló CME-be.

 

Kellner azonban úgy tűnik, hogy megelőzte őket, és a piacon már mindenki arra számít, hogy a Markíza feletti ellenőrzés joga a cseh milliárdoshoz kerül. Nyilván kevésbé háborítja fel a szlovákiai átlagpolgárt, hogy nem a Penta befolyásába kerül az egyik legnézettebb tévécsatorna.

 

Hogy Kellner mit kezdene a Markízával és a cseh NOVA-val, azt nem túl nehéz kitalálni. Saját javára befolyásolni a közvéleményt, de akár arra is, hogy a törvényhozók számára előnyös jogszabályokat fogadjanak el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!