Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Visszafizetetlen biztosítási díjak, elfogultan,az ügyfél kárára végzet biztosítási kárfelmérés és egyéb tisztességtelen praktikák miatt kapott az osztrák Kooperativa biztosító 50 ezer eurós bírságot az Szlovák Nemzeti Banktól (NBS).

 

A céget többek között azért is megrótták, mert olyan áron kínálja kötelező autóbiztosítási termékeit, amely már nem fedezi a kártérítés nagyságát. Vagyis túl olcsó ahhoz, hogy „teljesíteni tudja az összes kötelezettségét”.

 

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy az ügyfelek helyett kifizetett kártérítések nagysága az ügyfelektől beszedett díjak 115,7 százalékát érte el. Azt is érdemes azonban kiemelni, hogy a 15,7 százalékos mínusznak egy jelentős része például a belügyminisztériumnak kifizetendő 8 százalékos, sokat vitatott különadó. Mivel nem csak a Kooperativát, hanem a többi biztosítónál is ellenőrzéseket végeznek, nem kizárható, hogy egyebek mellett az állam a saját bevételei védelmében jár el. A mínuszt a cég más fajta biztosítások nyereségességével próbálta kifedni.

 hirdetes_300x300  

 

Mindenesetre, a kirótt bírság jogosnak tűnik. A Hospodárske Noviny szerint az osztrák biztosítótársaság 20 alkalommal elfogultan, az ügyfele rovására végezte a kárfelmérést. Öt esetben egy teljesen felesleges dokumentum hiányára hivatkozva nem indított vizsgálatot az ügyfél kérésére. Négy esetben indokolatlanul elutasította vagy csökkentette a kártérítés kifizetését. 32 esetben határidőn kívül 27-300 nappal elodázta a kifizetéseket.

 

Ami azonban jóval érdekesebb mulasztás, hogy több mint 70 esetben átlagban 765 napig tartott, mire kifizette a „ki nem használt”, de befizetett biztosítási díjakat. Mi több, 132 ezer (!) esetben ki sem fizette a „visszajárót” az ügyfeleknek. Ez utóbbi kihágás összesen 6 millió eurót jelent.

 

A bírság a 2012-2014-es dokumentumok átvizsgálása kapcsán született, így még nem vonult el a vihar a Kooperativa feje fölül. Az egykor legolcsóbbnak számító biztosító mára a rangsor harmadik-negyedik helyére csúszott vissza. A HN közlése szerint ami 2015-ben még 135 eurós biztosítás volt, mára 159 eurós nőtt a Kooperativánál, a 3,5 tonnánál nagyobb gépkocsik esetében a drágulás szintén látványos, 20-30 százalékos.

 

Az osztrák biztosító csak a fiatal, kezdő sofőrök esetében tartja még a versenyelőnyét, akiknél a többi biztosítótársaság még mindig jóval magasabb árakat szab, mint a Kooperativa.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!