Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Robert Fico, a Smer elnöke mai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy parlament elé terjesztik a minimálbérről szóló törvényjavaslatukat, ami a mindenkori átlagbér60 százlékában határozná meg a legkisebb fizetés nagyságát.

 

A törvény Fico szerint 2021-től lenne hatályos. A jövő évi minimálbéremelés sem maradna el, kijelentette, hogy nagyobb mértékű növekedés lesz, mint legutóbb. Jelenleg a minimálbér 520 euró (bruttóban), az előző évhez képest 40 euróval emelték meg, így jövőre a Smer állítása alapján feltételezhetjük, hogy 560 euró feletti bruttó legkisebb fizetéssel lehet számolni.

 

A nemzetgazdasági átlagbér (bruttóban) nagyjából 1000 euró, így a törvény elfogadás a után a minimálbér nagysága 600 euró lehet.

 hirdetes_300x300  

 

A munkáltatók nem nagyon örülnek az intézkedésnek, nem is annyira a bérek, mint inkább a béreket terhelő adók és járulékok miatt. A minimálbér emelésével nő a mindenkori átlagbér, márpedig ebből számolódik a kivetési alap, amelyből pedig a járulékterhek.

 

Uniós viszonylatban Szlovákiában az egyik legmagasabb a munkát terhelő úgynevezett adóék, átlagban a munkások által egy hónapban megtermelt érték 53 százaléka landol az államkasszában. Sokan a szlovák versenyképességi kilátások romlására figyelmeztetnek épp a fenti adatok miatt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.