Nyitókép forrása: nikkei.com

 

A Nissan és a Renault úgy döntöttek, átértékelik kapcsolatukat. A nem egy konszernt alkotó, de mégis egy szövetségben működő francia és japán autógyár viszonya az elmúlt hónapokban vált különösen feszültté. A franciák ugyanis „aránytalanul nagy” befolyást akartak szerezni a közös cégek felett.

 

A Nissan amerikai sajtóértesülések szerint azt szeretné, ha a Renault (amelynek főrészvényese a francia állam) csökkentené tulajdonrészét a japán autógyárban a jelenlegi 43,4 százalékról. Elvileg ezzel elhárulna a legtöbb akadály az elől, hogy a Renault fűzióra lépjen a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) csoporttal.

 

Korábban a két autógyártó fúzióra akart lépni egymással, ám a helyzet megváltozott, és nem sokkal később a japán hatóságok csalás és hűtlen kezelés miatt letartóztatták a vállalatszövetség vezetőjét, Jospeh Ghosnt. Ő volt a fúzió legnagyobb pártolója.

 hirdetes_810x300  

 

A fúzióról szóló tárgyalások azért vezettek feszültséghez, mert a japán Nissannak komoly kifogásai voltak a részben állami tulajdonban lévő Renault teljesítményével kapcsolatban. A francia munkások ugyanis háromszor kevesebb hozzáadott értéket produkáltak, mint japán kollégáik.

 

Egyébként léteznek olyan kimutatások,amelyek szerint a Nissan-Renault-Mitsubishi szövetség 2017-ben több autót gyártott le, mint a világelsőnek tartott Volkswagen Group. Egészen tavalyik, amikor is jelentősen visszaestek autóeladási statisztikáik. Elsősorban a Nissan szenvedte meg az autóipar gyengélkedését, értékesítése 2019 első felében 24 százalékkal esett vissza a 2018-as év első feléhez képes.

 

További részletek és háttérinformációk alábbi cikkünkben:

 

Állítottak a gyújtásán: A Nissan felborította Macron autóipari hódító terveit

 

A franciák megmondták: a Renault és a Nissan egyesülését akarják, és ők választják ki a Nissan új igazgatóját

 

 

Párizs és Tokió megerősítette a Renault és Nissan közötti szövetséget

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!