Nyitókép forrása: sme.sk

 

Minden felső-nyitrai bányász, aki elveszti állását 200-tól 800 euróig terjedő, havi támogatásra számíthat az államtól. Az intézkedés Szlovákia utolsó bányászait, a felső-nyitrai lignitbányák dolgozóit érinti.

 

Uniós nyomásra Szlovákia 2023-ig megszünteti a szénbányászat támogatását (amelyet egyébként közvetlenül a villanyszámláikon keresztül a választópolgárok finanszíroznak, mert a hazai bányászat évek óta veszteséges), ezért a kormány amolyan anyagi biztonsági övet akar bevezetni a bányászok számára. A havi több száz eurós „kompenzációra” az érintettek egészen addig jogosultak, amíg nem találnak másik állást, vagy amíg nem mennek nyugdíjba.

 

A kompenzáció nagysága a ledolgozott évektől függ majd, a legtöbbet azok kapják, akiknek 30-nál több ledolgozott évük van. A smeres javaslat azzal számol, hogy a munkanélküli bányászok és az állam velük kapcsolatos kiadásai 2026-ig emelkednek majd. Az 1700 elbocsátott bányászra a Smer 43 millió eurós kerettel számol.

 hirdetes_300x300  

 

A munkájukat elvesztő bányászok valószínűleg legkönnyebben a gépiparban, pontosabban az autógyáraknál vagy beszállítóiknál tudnának majd elhelyezkedni.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!