Zsófia
  • HUF: 332.01
  • USD: 1.10
  • 10 °C
  • 21 °C
Gazdaság

A lengyelek  behozták Ficót: a vártnál jobban emelkedik a minimálbér Lengyelországban

A különbség az, hogy a lengyel kormány cserébe csökkenteni akar a vállalkozók bérköltség terhein

Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A jövő évi minimálbérnek a tavaly nyáron javasoltnál is magasabb emelését kezdeményezte keddi ülésén a lengyel kormány, a lépés a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) legutóbbi választási kongresszusán szerepelt egyik fő programpontként.

 

Mateusz Morawiecki miniszterelnök vidéki sajtótájékoztatóján kijelentette: a béremelés hozzájárul a termelékenység növeléséhez, valamint a munkaerőhiány csökkentéséhez.

Hirdetés(X)

 

A jövő év elejétől bruttó 2600 zloty (kb. 600 euró) lesz a minimálbér, a korábban tervezett 2450 zloty (566 euró) helyett. Jelenleg a minimálbér 2250 zloty (520 euró), a nyári érdekegyeztető konzultációk során a szakszervezetek a legalább 2520, a munkaadók 2387 zlotys szint mellett érveltek.

 

A lengyel vállalkozás- és technológiaügyi miniszter, Jadwiga Emilewicz szerint az emelés “nehéz helyzetbe” hozhatja a kis- és középvállalkozókat, de a kormány intézkedéseket tervez az ebből fakadó terheik csökkentésére.

 

A PiS szombati kongresszusán meghirdetett választási programjában az szerepel, hogy 2020 végéig 3 ezer zlotyra (229,1 ezer forint), 2023 végére pedig 4 ezer zlotyra (305,5 ezer forint) emelik a minimálbért.

 

A kormánypárt ezen túl a 13. nyugdíj megduplázását és a minimálnyugdíj 1200 zlotyra (91,7 ezer forint) emelését, valamint adókedvezményeket, köztük a 26 év alattiak személyi jövedelemadó-mentességét is megígérte.

 

Az intézkedések fedezeteként a gazdaság további növekedésből, a megnőtt fogyasztással járó bevételekből, az adórendszer – elsősorban az áfa-beszedés – tökéletesítéséből bejövő többletbevételeket jelölték meg, hangsúlyozva, hogy a rendszerváltás óta először kiegyensúlyozott költségvetést terveznek.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás