Nyitókép: presovak.sk

 

Már nemcsak az egyszer használatos műanyag evőeszközöknek, tányéroknak, poharaknak és szívószálaknak mondhatunk búcsút, de a műanyag táskáknak is.

 

A Kaufland üzletlánc nyár végén jelentette be, hogy jövő évtől befejezi az egyszer használatos műanyag táskák árusítását.

 

 hirdetes_300x300  

A nagy üzletláncok az elmúlt két évben megpróbáltak alkalmazkodni a fenntarthatóság témájához. Az üzletláncok célja, hogy csökkentse az egyszer használatos műanyagtermékek használatát, de a műanyag bevásárló táskákat csak néhány húzzák ki az eladásra bocsátott termékek közül.

 

Milyen lesz az alternatíva?

 

„Jelenleg az egyszer használatos műanyag táskák kiárusítása folyik. Jövő év elejétől a vásárlók többé már nem találkozhatnak velük“

 

– mondta Lucia Langová, a Kaufland szóvivője.

 

Az üzletlánc alternatív megoldásként biopamutból, újrahasznosított műanyag üvegekből, illetve jutából készült táskákat kínál a vásárlóknak. A Kaufland nemrégiben azoknak a pamut ökoszatyroknak az árusítását is megkezdte, melyekbe a műanyag zacskók helyett a zöldségeket és gyümölcsöket pakolhatják a vásárlók.

 

Fotó: Kaufland

 

A vásárlóknak jövő évtől ugyan többet kell majd fizetniük az új alternatív táskákért, ám az üzletlánc szerint a táskák ára megtérül, hiszen többször lehet őket használni.

 

A biopamutból készült táskáért 1,59-et, a jutatáskáért csaknem 3 eurót, míg a PET-palackokból készült táskáért 1,19 eurót kér a Kaufland. Az egyszerű műanyag táskát eddig pár centért szerezhettük be.

 

A zöldségek és gyümölcsök tárolására alkalmas ökoszatyor ára 3 euró/3 darab.

 

A Lidl is búcsút mondott a műanyagnak

 

Nem a Kaufland az egyetlen bevásárlóközpont, ahol befejezi a műanyag táskák árusítását. Tavaly nyáron a Lidl szintén bejelentette, hogy kiárusítja a műanyagból készült táskákat, és tartósabbat kínál eladásra.

 

A műanyag zacskók használatát a Lidlben szintén nemrég váltotta fel az ún. „green bags“, ami ugyan nejlonból készült, de többszöri használatra is alkalmas, mosható szatyor. A nejlonszatyor ára 70 cent/2 darab.

 

Az egyszer használatos műanyagok – szívószál, műanyag zacskó, fültisztító – használatának betiltásáról tavaly döntött az EU. A végleges döntés szerint a fentebb említett termékeknek 2021-ig kellene véglegesen eltűnniük a piacról.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!