Gazdaság

Magyarország egy helyet javított, Szlovákia egy helyet rontott a versenyképességi rangsorban

Szlovákia sok pontot veszített a lakosság egészségi állapotát és az innovációt illetően is

Nyitókép forrása: openiazoch.sk

 

A Világgazdasági Fórum legfrissebb versenyképességi rangsorában Szlovákia ea 41. helyről a 42-re esett vissza. Magyarország ezzel szemben egy helyet javítva a 47. helyezést érte el.

 

A Visegrádi Négyek tekintetében a legjobb helyezést Csehország (32.) érte el, majd Lengyelország következik (37.).

 

Hirdetés(x)

Szlovákia viszonylag jól szerepelt az infrastruktúra állapota, az IT-megoldások alkalmazása és a munkapiac hatékonysága tekintetében, de sok pontot veszített a lakosság egészségi állapota, a vállalkozói környezet és hangulat és az innováció területén.

 

Az innovációban elért rossz eredmény azért is érdekes, mert ez tartalmazza a munkaerő diverzitását – vagyis azt a képességet, hogy nem egyetlen ágazatra épül a foglalkoztatás jelentős része, és a munkások magasabb hozzáadott értéket képviselő munkára is foghatók.

 

Magyarország azért tudott egy helyet előrelépni, mert sokat javult a vállalkozói környezet, stabil a makrogazdaság, javulnak a munkaerőpiaci folyamatok és szintén jól szerepelt az infrastruktúra állapotát érintő pontozáson. Összesen 8 területen javult Magyarország versenyképességi teljesítménye az elmúlt években, és a legnagyobb javulást érte a V4-eken belül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket