Nyitókép forrás: businessinsider.com

 

Az afrikai sertéspestis hatéves csúcsra húzta fel a sertéshús árát, a közelgő ünnepek pedig újabb lendületet adnak a drágulásnak – írja a Hospodárske Noviny gazdasági napilap.

 

A szlovákiai üzletekben júniusban és júliusban átlagosan 5,21 euróba került a sertéskaraj kilója, amely rekordnak számít. Az új ár a legjobb esetben is csak stagnálna, de a közelgő karácsonyi ünnepek árfelhajtó ereje miatt a drágulás még nem ért véget.

 

A probléma a húshiány, nem csak Európában, de a fő exportőr Kínában is. Mindkét helyen az afrikai sertéspestis áll a háttérben. Kínában a kór miatt jelentősen csökkent a sertések száma, ami kihatással van a német árupiac áraira is, ami beépül a fizikai piacokon látható árakba. Az élő sertés ára kilónként 1,48-1,52 euró között mozgott a frankfurti tőzsdén, ami jelentős drágulásnak számít a tavaly nyári 1,17 euróhoz képest.

 hirdetes_300x300  

 

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szerint „van rá esély”, hogy az árak már nem emelkednek tovább jelentősen az év végéig. Mások szerint azonban erre nincs semmi garancia, a sertéspestis hatása és a világpiaci viszonyok pedig inkább újabb drágulást jeleznek előre. A húsfeldolgozók is inkább áremelkedésre rendezkednek be.

 

Nem véletlenül. A meghatározó kínai piacon jelentések szerint 41 százalékkal esett vissza egy év alatt a sertések száma a pestis miatt. Ez azt is jelenti, hogy Kína külföldről próbálja majd beszerezni a sertéshúst, ami felhajtja majd az árakat mindenhol. A kínai piacon évente 50 milliárd tonna sertéshús fogy el, ez a duplája annak, amit az USA és Európa együtt elfogyaszt.

 

Európában az év elejétől a nagykereskedelmi sertéshúsárak 72 százalékkal emelkedtek. Ilyen magas árszínvonalat 2013 óta nem láthattunk, és még nincs vége. Kínában a sertéshúsfogyasztás karácsony és a kínai újév idején csúcsosodik ki, így ekkora tehető majd a drágulás tetőzése is Európában.

 

Ami a sertéspestist illeti, a szakértők attól tartanak, hogy a kór eljut a legnagyobb sertéstenyésztő országokba, hatalmas probléma alakulhat ki a piacon. Ráadásul a betegség már nem csak a húspiacot befolyásolja. Bulgáriában a pestis miatt az elmúlt évben 25 ezer munkahely szűnt meg, ráadásul komoly kormányközi feszültséget eredményezett, mivel a bolgárok a románokat tették felelőssé a sertéspestis terjedéséért.

 

A sertéspestis feltartóztatása miatt már az Európai Tanács is összeült, hogy tájékoztassák a tagállamok minisztereit a helyzetről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!