Emőd
  • HUF: 346.24
  • USD: 1.18
  • 23 °C
  • 34 °C
Gazdaság

Románia és Szerbia is udvarol a VW-nek. Szerbia eurómilliókat is fizetne az új üzemért

A nem hivatalos közlések szerint Szerbia 3-7 ezer euró támogatást kínált fel munkahelyenként

Nyitókép forrása: vijesti.hrt.hr

 

Bár a Volkswagen tagadja, Bukarest és Belgrád állítja, hogy tárgyalnak a német autógyártóval egy új üzem létrehozásáról – írja a Világgazdaság hétfői cikkében. A hírek szerint Szerbia hajlandó eurómilliós közvetlen támogatásban részesíteni az autógyárat, amennyiben náluk valósítja meg a beruházást.

 

Hirdetés(x)

Mióta elkezdődött a török offenzíva Észak-Szíriában, egyre másra érkeznek a hírek, hogy az eredetileg Törökországba szánt új VW-gyár talán máshova kerül. Az elsők között Szerbiát említették, de a Világgazdaság szerint már Romániában is kijelölték a beruházásnak szánt telket.

 

A nem hivatalos közlések szerint Szerbia 3-7 ezer euró támogatást kínált fel munkahelyenként, ami 12 millió eurós összeget is jelenthet. Ez ugyan eltörpül a Szlovákia által a Jaguar Land Rovernek 2015-ben adott 100 millió euró (nem közvetlen) támogatáshoz képest, az EU azonban már nem nagyon hagy jóvá ilyen támogatásokat a nyugati országok elégedetlensége miatt. Legutóbb épp a szlovák támogatás vált a protekcionista gazdaságpolitikáért érvelő nyugati politikusok vesszőparipájává.

 

Így, Szerbia helyzete a legjobb a gyárért bejelentkező európai országok közül. Horvátország, Románia és Bulgária uniós tagállamok, Brüsszel megkötné a kezüket.

 

További érv, hogy a szerb bérek még a románnál is alacsonyabbak, és már most legalább 100 olyan beszállítói vállalat működik az országban, amelyek valamelyik európai autógyártót látják el alkatrészekkel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket