Nyitókép: Bigstockphoto

 

Harminc évvel a bársonyos forradalom után Szlovákia polgárai kb. a harmadával keresnek többet, mint 1989-ben – konstatálta Jana Glasová, a Postabank elemzője.

 

Annak ellenére, hogy az 1989-es 3 142 cseh koronányi (104 euró) nominálbér 2018-ra 1 013 euróra nőtt – vagyis a kilencszeresére – az árak hétszer-nyolcszor lettek magasabbak. Az inflációt beleszámítva kijelenthető, hogy Szlovákia lakossága 1989-hez képest átlagosan 30%-kal keres többet.

 

 hirdetes_300x300  

 „Ez azt jelenti, hogy egy átlagosan kereső szlovákiai polgár jelenleg több terméket és szolgáltatást tud megvásárolni, mint a forradalom előtt. Ebből a szemszögből nézve kijelenthető, hogy átlagba véve jobban élünk, mint 1989-ben, sőt az életszínvonalunk is magasabb“

 

– jelentette ki Glasová.

 

A csokira többet kell dolgoznunk

 

Általánosságban kijelenthető, hogy napjainkban a polgároknak kevesebbet kell dolgozniuk arra, hogy élelmiszert vagy más tartós fogyasztási cikket vásároljanak. Vannak azonban kivételek is. A Postabank elemzője szerint jelenleg a burgonya megvásárlására 9 percet kell dolgoznunk, holott 1989-ben csak 5 percet kellett.

 

A legjelentősebb különbséget azonban a csokoládénál figyelhetjük meg: míg 1989-ben csak négy percig kell dolgoznunk azért, hogy megvásárolhassunk egy csokit, addig ma már 10 percet. Ezzel ellentétben manapság a húsra és a füstöltárura kell kevesebbet dolgoznunk 1989-hez képest.

 

Jelentősebb eltéréseket figyelhetünk meg a tartós fogyasztási eszközök vásárlásakor.

 

„Például egy színes televízióért 1989-ben hétszer olyan sokat kellett dolgoznunk, mint manapság egy LED televízióért“

 

– magyarázta az elemző.

 

Egy autóra 30 évvel ezelőtt 29 hónapot kellett dolgoznunk, manapság már csak 12 hónap is elég. A 95 oktános benzinre a forradalom idején 26 percet dolgoztunk, manapság viszont 13 percet.

 

Az ingatlanpiac jelentősen megváltozott

 

Az ingatlanpiac külön fejezetet alkot.

 

„Míg 1989-ben ingyen ajándékozták a lakásokat, vagy maximum 20 és 40 ezer cseh koronáért már meg lehetett vásárolni, addig a jelenlegi lakások árát több tízezer, sőt százezer euróban számoljuk. A lakásvásárlásra jelenleg sokkalta hosszabb ideig kell dolgoznunk, mint a bársonyos forradalom előtt, sőt kijelenthető, hogy a forradalom óta az ingatlanok árai növekedtek a leginkább“

 

– konstatálta Glasová.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!