Nyitókép: teraz.sk

 

Közel egy tucat szlovákiai vállalat érkezett szombaton a dániai Koppenhágába, a Work in Slovakia – Good idea projekt keretében.

 

A cégek a külföldön dolgozó szlovákiaiakat csábítanák haza, mivel itthon is egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni. A munkáltatók szerint a hazatérésen gondolkodók többsége az IT-szektorban már hasonló feltételeket talál otthon, mint Dublinban, Londonban vagy Koppenhágában.

 

„A közép- és főiskolákból érkező kínálat továbbra sem képes kielégíteni a munkaerőhiányt Szlovákiában. A cégek rájöttek, hogy Szlovákia attraktív ország a lakosság idegennyelvtudása és jó földrajzi fekvése miatt. Mindez a munkaerőpiacot is befolyásolja“

 

 hirdetes_810x300  

értékelte Gabriel Galgóci, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke.

 

Elmond§sa szerint a cégeknek két lehetőségük van a helyzet orvoslására. Vagy külföldi munkaerőt alkalmaznak, akik integrálódásával azonban gondok vannak. A másik lehetőség a külföldön dolgozó állampolgárok hazacsábítása. Az Amcham ezért is döntött úgy, hogy bekapcsolódik a Work in Slovakia – Good idea projektbe.

 

Az informatikai szektorban, vagy a felhő-szolgáltatási szférában dolgozók Szlovákiában is könnyű elhelyezkedési lehetőséget találhatnak.

 

„Ha megnézzük a külföldön munkát vállalók összetételét, akkor vagy alacsony képzettséget igénylő pozíciókban dolgoznak, mivel itthon nem találnak hasonló fizetést kínáló munkát, vagy az IT-szektorban, mely viszont az elmúlt években már olyan szintet ért el, hogy versenyképes ajánlatra képes Londonnal, Dublinnal, vagy Koppenhágával,“

 

– állítja Galgóci.

 

A hazatérésen gondolkodók ezért megfelelő kínálat esetén szerinte hazahozhatók.

Az Európai Migrációs Ügynökség 200 fős, Londonban és Dublinban dolgozó szlovák állampolgár körében végzett felmérése szerint több mint felük egy éven belül kész a hazatérésre megfelelő munkaajánlat esetén.

„Ezek a személyek óriási előnyt jelentenek a hazai munkaerőpiacnak külföldi tapasztalataikkal. Hiszen ahhoz, hogy külföldön befussanak, meg kellett tanulniuk alkalmazkodni a nemzetközi környezethez, megtanulni a helyi nyelvet, vagy többségében az angolt alkalmazni. Mindez a Szlovákiában tevékenykedő nemzetközi vállalatok számára is vonzó munkaerőforrás,”

 

– mutatott rá Marián Vlasatý az ügynökség részéről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!