Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

A TA3 hírtelevízió információi szerint a galántai Samsung tömeges elbocsátásokra készül. A vállalat vezetése mindezt „átszervezés” címszó alatt valósítaná meg. Azt sem hozták egyelőre nyilvánosságra, mennyi ember munkahelye szűnik meg.

 

A galántai Samsung 1600 alkalmazottjával Szlovákia 50 legnagyobb munkáltatói közé tartozik. A cégnek Már hónapok óta anyagi problémái vannak, a termékei iránt pedig visszaesett a kereslet.

 

A cég hivatalos állásfoglalása szerint februártól elindítja a termelés átszervezését:

 hirdetes_300x300  

 

„Tekintettel arra, hogy a globális piaci termelés és a televízió eladások volumenének megváltozott, a Samsung Electronics úgy döntött, hogy a hatékonyság növelése érdekében átszervezi a televíziók gyártását Szlovákiába, és versenyképességünk növelésére fogunk összepontosítani. A termelési folyamatok átszervezését 2020 februárjában tervezzük elindítani”

 

állt a vállalat közleményében. A TA3 úgy tudja, hogy több száz ember elbocsátást tervezik. Az elbocsátások tényét (nem a nagyságát) egyelőre csak a KOVO szakszervezeti szövetség elnöke, Emil Machyna erősítette meg.

 

A Dennik E megkereste a gazdasági minisztériumot, amely egyelőre nem nyilatkozott érdemben a leépítésekről.

 

Kilencszáz alkalmazottját bocsátja el a galántai Samsung

 

Fokozatos visszalépések

 

A Samsung tavaly zárta be vedrődi képernyőgyárát. A termelés egy részét Galántára telepítette, a gyártósorok másik része Magyarország került. Magyarországon a Samsung kisebb, alacsonyabb árkategóriás televíziók gyártására összepontosít.

 

Galántán ellenben drágább, magasabb kategóriás készülékeket gyártanak, korlátozott számban nagyképernyős LCM paneleket is. A galántai üzem elsősorban az uniós piacot célozza, tavaly azonban a termelés minden kategóriában nagyon visszaesett.

 

Tavasszal a Samsung elismerte, hogy „hatékonyságnövelés” címén egyes modellek gyártását a konszern más gyáraiba telepítette át.

 

Forgalmát tekintve a Samsung a szlovákiai TOP 10 vállalatok közé tartozik. Tavaly 1,8 milliárd eurós forgalmat bonyolított, jelentős részesedése van a szlovák exportban. Szlovákiai működésének 17 éve alatt összesen 131 millió eurónyi állami támogatást kapott, többek között adókedvezmények formájában is.

 

A Galántai járás eddig egyike volt a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkező szlovákiai térségeknek. Jelenleg gyakorlatilag 3 százalék alatti az állástalanság mértéke (lényegében frikciós munkanélküliségről van szó, amely azt jelenti, hogy a munkahelyek természetes változtatása miatti ideiglenes nyilvántartásba vétel látszik az adatokon).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!