Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A fuvarozók legnagyobb érdekvédelmi szervezete felszólította az államot, hogy új versenypályázatot hirdessen a jelenlegi útdíjrendszer helyére. Arra hivatkoznak, hogy ha már Európa második legdrágább útdíját és mellé méregdrága útdíjrendszert kénytelenek fizetni, legalább minőséget kapjanak cserébe.

 

Az utóbbi hetekben a szlovák sajtó sokat foglalkozik az útdíjrendszerrel, amely az Állami Számvevőszék jelentése szerint elképesztő mértékben „előnytelen” az állam számára. A rendszer igazi kárvallottjai ugyanakkor az adófizetők és a fuvarozók. A Most-Híd vezette közlekedési minisztérium alá tartozó Nemzeti Autópályakezelő Vállalat (NDS) ugyanis azon túl, hogy hozzájárul a közpénzek előnytelen felhasználásához, még a papírra fektetett kötelezettségeit sem vállalja. Konkrétan azt, hogy új autópályákhoz használja fel az útdíjrendszerből befolyó összegeket. Helyette saját működésére költi a százmilliókat. De haladjunk sorjában.

 

A minap a ČESMAD, a szlovákiai fuvarozók legnagyobb, több mint ezer céget és vállalkozót tömörítő szervezete a jelenlegi útdíjrendszert fenntartó SkyTollal kötött szerződés azonnali felbontását követelte. Elképzelhetetlennek tartják ugyanis, hogy továbbra is a SkyToll működtesse a rendszert, mert drága, és mert nem nyújt ellenértéket a fuvarozók számára (a bevétel nem infrastruktúra fejlesztésre fordítódik).

 hirdetes_300x300  

 

A SkyToll szerződése már hetek óta téma a szlovák sajtóban, miután az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentésében megállapította, hogy az útdíjból befolyó összegek fele a SkyToll számláján landol, az a kevés, ami az államhoz kerül, azt pedig az NDS saját fenntartására, és nem új szakaszok építésére költi – pedig erre egy kormányrendelet kötelezi.

 

A SkyToll 2009-ben, az I. Fico-kormány idején nyerte el az útdíjrendszer fenntartásának koncesszióját. Annak ellenére, hogy a legdrágább ajánlatot tette le az asztalra (a második legdrágább ajánlattól is 233 millió euróval követelt többet). Ráadásul a szerződés úgy került megírásra, hogy a rendszerért az állam több százmillió eurót fizet, mégis marad a cég nevén, annak ellenére, hogy az útdíjkapuk kiépítéséhez 250 millió eurót fizetett hozzá az állam az adófizetők pénzéből.

 

Az állam a 2022-ig tartó szerződés értelmében összesen 716 millió euró kifizetésére kötelezte magát, de a megállapodást úgy szövegezték meg, hogy a SkyTollnak lehetősége volt a lefektetett összeget jelentősen felfújni az inflációra és jutalékokra hivatkozva. Már most 44 millió euróval többet fizetett ki az NDS az adófizetők pénzéből a cégnek, mint az eredetileg megegyezett ár – és még van bő két év a szerződésből… Ez azt jelenti, hogy az útdíjbevételek 48 százaléka került a SkyTollhoz. Összehasonlításképp Nyugat-Európában az útdíjrendszerek fenntartói a bevétel 15-25 százalékát tehetik csak zsebre.

 

Ráadásul elég érdekesen kezelték az inflációt is. A szerződésben ugyanis úgy fogalmaznak, hogy a cégnek joga van felárat kérni az infláció mértékében, de az államnak nincs joga kevesebbet kifizetni ha deflációra kerül sor (2015-2017-ben pedig ez be is következett).

 

Az autósok 2010 és 2018 között összesen 1,576 milliárd eurót fizettek be az útdíjrendszerbe. Ebből a SkyToll bekasszírozott közel 760 millió eurót. 108 millió euró egyéb beszállítókhoz került. A közlekedési minisztérium alá tartozó NDS 709 millió eurót kapott a bevételből. Elvileg egy kormányrendelet arra kötelezné az NDS-t, hogy ezt az összeget autópályák építésére és alacsonyabb rendű utak karbantartására fordítsa. Mindezek után azonban nem meglepő, hogy a Szlovák Közútkezelő és az I.  II. és III. osztályú utak egy vasat sem láttak az útdíjrendszer bevételeiből.

 

Az NDS ugyanis a bő 700 millió euróból zömében a már meglévő gyorsforgalmi utak és autópályák karbantartására költött, amit saját forrásaiból kellett volna állnia. 2014 és 2018 között 123 millió eurót saját működésére fordított. Csak 97 millió eurót fordított az útdíjbevételekből új autópálya- és gyorsforgalmi szakaszokra.

 

Nem csoda, hogy a rengeteg rossz állapotban lévő híd, I. osztályú út és mellékutak láttán az autósok és fuvarozók inkább teljesen új versenyt hirdettetnének meg az állammal. Persze, a SkyToll már bőven megkereste a magáét: az eredetileg tervezettnél 44 millió euróval többet vághatott zsebre két évvel a szerződés vége előtt egy olyan rendszerért, amelyet az adófizetők pénzén építettek ki, mégsem került az állam tulajdonába.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!