Nyitókép: postoj.sk

 

2013-ban 27 millióról indult, 2020-ra már 120 milliót kóstál a pozsonyi nemzeti futballstadion, amelyet az év 90 százalékában a Slovan csapata használ majd. Míg az utakra – vagy más elhanyagolt területekre – nem szándékozik érdemben pénzt fordítani az állam az adófizetők pénzéből, addig Ivan Kmotrík, közismert oligarcha cégének jóformán kérdés nélkül hajlandó több tízmillió euróval többet kifizetni a stadionért.

 

Vérlázító pofátlanság?

 

Míg a projekt 2013-ban 27 millió euróról indult, addig 2020-ban már a jócskán megemelt, 75 milliós keretbe sem fért bele a Slovan tulajdonosához tartozó kivitelezőcég. Az előszerződésbe végül pont a nagyobbik összeg került be.

 

 hirdetes_810x300  

Történt ugyanis, hogy Ivan Kmotrík mindenből szebbet-jobbat szeretett volna a stadionba – a holland fűtől kezdve a plazmatévékig. Az első elképzelésekhez képest már 2015 tavaszán majdnem megduplázta a stadion árát, majd még ugyanebben az évben felvitte az árát/értékét 68 millió euróra.

 

2016-ra eljutottunk arra a 75,2 millió eurós szintre, amit már szerződésbe is belefoglaltak az oktatásügyi minisztériummal. Az állam garantál 27 milliónyi vissza nem térítendő támogatást, a többit pedig megveszi, ha Kmotríkék el akarják adni.

 

2019-ben sikerült UEFA 4-es kategóriának megfelelő szintre hozniuk a stadiont, valamint letudták a kolaudálást is, így benyújtották a számlát a minisztériumhoz.

A feketeleves

 

Csakhogy Kmotríkék szerint a stadion jelen állapotában már nem 75,2 millióba kerül, mert sikerült az eredeti keretet jócskán túllépniük. Becsléseik szerint potom 122 milliót is kérhetnének az államtól.

 

Az SNS-es oktatásügyi minisztérium fel is kérte gyorsan a zsolnai egyetemet, pontosabban annak erre szakosodott intézményét, hogy határozza meg, mennyi a szóban forgó beruházás értéke. Ekkor kijött egy DPH-val együtt 112,5 millió eurós összeg. DPH nélkül tehát 93,75 millió euróra lőtték be a stadion értékét.

 

Kmotrík cége, az NFŠ a.s. szintén kidolgoztatott egy becslést, szerintük DPH-val együtt 122 millió eurót ér a stadion – DPH nélkül 101 milliót.

 

Kmotríkék 2019 decemberében elküldték a minisztériumba az előszerződést, melyben 118.549.166,25 eurós vételár szerepelt – DPH-val. Ez a korábbi szerződésben foglaltakhoz képest 43.349.166,25 €-s árnövekedés.

 

A minisztérium felkérte a KPMG vállalatot, hogy bírálják el a Kmotríkék által beadott dokumentumokat a többletköltségekkel kapcsolatban – hogy megalapozottak voltak-e.

 

A KPMG 98,447 millió euró értékben találta jogosnak a kivitelező költségeit. Ezzel 23,247 millió euróval fizetne ki többet az állam Kmotríkéknak, mint ami a korábbi szerződésben szerepelt, valamint csak 1,17 millióval kevesebbet, mint amit jelenleg kérnek.

 

A minisztérium, hogy jobban nézzenek ki a számok, gyorsan le is vont még 6,25 millió eurót (DPH nélkül), ami a parkolóhelyek bérléséből származó bevétele lesz. Itt is Kmotrík lesz a bérlő, és egészen 2058-ig tart majd a szerződése, miközben csak a bérbevételt követő két éven belül kell kifizetnie a bérleti díjat.

 

Tehát a minisztérium kimutatta, hogy valójában „csak 16,997 millió euróval kellene többet fizetni Kmotríkéknak (DPH nélkül), mint amennyiben előzőleg leszerződtek.

 

A kormánynak ez aprópénz

 

A minisztérium azonban egymaga nem volt kompetens dönteni abban, hogy kifizeti-e az emelt összeget, így az ügy a kormány asztalára került. Történt ez akkor, mikor a fuvarozók már másodjára vonták blokád alá a határátkelőket.

 

Míg Peter Pellegrini kormányfő, vagy épp bármelyik illetékes minisztere nem volt hajlandó érdemben tárgyalni a fuvarozókkal követeléseikről, addig a Slovan stadionjára (mert ne legyenek kétségeink, hogy inkább az övék lesz, mint a „nemzeté”) hipp-hopp jóváhagyták a pluszköltségek kifizetését.

 

Meg kell jegyeznünk, hogy a Slovan évente 1 millió eurót és némi aprót fizet majd bérleti díjként az államkasszába, azonban az építés és kivitelezés során tapasztalt cirkusz csak azt bizonyítja, hogy a kormány számára semmi sem drága, ha oligarchákhoz csordogál a pénz…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.