Nyitókép: Romero Cruz/Veja SP

 

A háztartásokban és az iskolai létesítményekben a megvásárolt kenyérnek és pékárunak csaknem a fele a szemétkosárban landol – derült ki a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ (NPPC) felmérésből. A pékek szerint az emberek azért pazarolnak a kenyérrel és pékáruval, mert olcsó.

 

Az emberek hozzászoktak az olcsó pékáruhoz

 

 hirdetes_810x300  

A pékek szerint az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy a kenyér és a pékáru is olcsó, így nem olyan óvatosak a pazarlásukkal, mint más, drágább termékeknél.

 

 „A felmérésből kiderült, hogy a háztartásokban és az iskolai létesítményekben a hulladék 39%-át a pékáru adja. Ez a szám rendkívül magas. Eközben a pékek már régóta azért küzdenek, hogy magasabb áron tudják eladni a termékeiket, de ez csak kevés esetben sikerül nekik. Meg vagyunk róla győződve, hogy ha a pékáruk drágábbak lennének, akkor sok fogyasztó óvatosabban vásárolna és nem pazarolna olyan mértékben, mint manapság“

 

– mondta Tatiana Lopúchová, a a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének (SZPCC) elnöke.

 

A fejlett országokban a zöldséggel és a gyümölccsel pazarolnak

 

Egy komplex uniós elemzés éppen a szlovákiai helyzettel ellentétes adatokra mutatott rá. Kiderült, hogy a fejlett európai országokban leginkább a zöldséggel és a gyümölccsel, legkevésbé pedig a pékáruval pazarolnak az emberek.

 

„Ennek az lehet az oka, hogy ezekben az országban drágább a kenyér és a pékáru, illetve őrzik a pékségeik hagyományát. Nálunk egyelőre éppen az ellenkező trend az uralkodó, de a pékek bíznak a változásban“

 

– jelentette ki Lopúchová.

 

Az SZPCC szerint az adatközlők leggyakrabban a helytelen tárolással és a felhalmozódott felesleggel indokolták a pazarlásukat.

 

A Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ (NPPC) által elvégzett felmérésből kiderült, hogy a pékáru után a zöldséggel és a gyümölccsel (32%), a tejjel és a tejtermékekkel (16%), a hússal (7%), valamint az édességgel (6%) pazarolnak az emberek.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!