Nyitókép: webnoviny.sk

 

A szlovák autóiparban több mint 177 ezer ember dolgozik. A koronavírussal szembeni kormányzati intézkedések nagyban befolyásolhatják a gépkocsigyártást. A válságstáb által hozott intézkedésekről itt írtunk cikkünkben:

 

A bezárt iskolák, óvodák miatt sok szülő otthon maradt gyermekével, ami érintheti az autógyárak dolgozóit is.

 

A nagymértékű robitika ellenére a gyártás továbbra is emberfüggő. Milyen befolyással lesz a gépkocsigyártásra, ha az autóipari dolgozók otthon maradnak?

 hirdetes_300x300  

 

Nagyszombati intézkedések

 

A PSA Group szóvivője, Peter Švec elmondta, hogy a vállalat egyelőre a szokásos rezsimben dolgozik, két héttel ezelőtt azonban mér megelőző intézkedéseket foganatosítottak az alkalmazottak egészségének védelmében. A PSA figyelmesen követi a fejleményeket, hogy azonnal reagálni tudjon.

 

 „Jelenleg a kockázatok minimalizálásán dolgozunk, és nincs tervben a gyártás leállítása. A gyártás teljes ütemben halad, nem érzünk semmilyen korlátozást. Az alkatrészek beszállítása terén – mely a legérzékenyebb része a gyártásnak – sem érzünk egyelőre kiesést,“

 

magyarázta Švec.

 

A nagyszombati autógyárban több mint 4500 alkalmazott dolgozik, a PSA egyelőre egyről sem tud, hogy koronavírussal lenne fertőzve.

 

A vállalat azonban leállította a külföldi szolgálati utakat, és nem fogad látogatókat sem a gyárban. A szigorított rezsim a beszállítókra is érvényes, az Olaszországból, Franciaországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából hazaérkezőkre automatikusan 14 napos karantén vonatkozik. A PSA együttműködik Nagyszombat városi szintű krízisstábjával.

 

Pozsonyi Volkswagen

 

A több ezer embert foglalkoztató Volkswagen Szlovákia szintén rendkívüli intézkedéseket vezetett be a vírus esetleges megjelenésének minimalizálására.

 

Alkalmazottait folyamatosan tájékoztatják, és a PSA-hoz hasonlóan törölte a külföldi szolgálati utakat és nem engednek látogatót az üzembe sem.

 

Megerősítették a helyiségek fertőtlenítését, és ugyanerre kérték fel szerződéses partnereiket is, akik a munkásokat autóbuszokkal szállítják.

 

Lucia Kovarovič Makayová szóvivő elmondta, hogy a Pozsony megyében bevezetett szigorú intézkedések ellenére a gyár a szokott rezsimben működik, ugyanakkor számítanak némi lassulásra a gyártási folyamatokban.

 

Peter Pellegrini már kijelentette, hogy a VW 90 százalékos visszaesést jelzett a luxus gépkocsik iránt Kínában, ahol egyébként már kezd normalizálódni a helyzet. Jelezte ugyanakkor, hogy mivel Szlovákia nyitott gazdaság, a globális folyamatok a hazai gazdaságra is befolyással lesznek.

 

KIA – egyelőre a standard rezsimben működünk

 

A zsolnai KIA egyelőre nem jelzett komolyabb problémát. A többi autógyárhoz hasonlóan itt is megelőző intézkedéseket vezettek be, amelyről a vállalat szóvivője nem akart részletezni. A vállalat indokolt esetben kész a gyártás visszafogására is.

 

A Szlovák Autóipari Szövetség közlése szerint a gyártás ötven százalékos leállása megmutatkozna az ország gazdasági mutatóiban is. Ján Pribula szerint ilyen mértékű kiesés esetén kénytelenek lesznek az állam segítségéhez fordulni.

 

Kritizálta leköszönő kormányt, hogy az elmúlt években nem mutatott hajlandóságot a rugalmas munkaidő és a rövidített munkaidő, az ún. Kurzarbeit bevezetésére (a munkáltató és a munkaadó közti egyezség, mely lehetővé teszi, hogy indokolt esetben a cég nem bocsájtja el az alkalmazottját, hanem rövidíti a munkaidejét, a kiseső bért pedig az állam kompenzálja.)

 

A krízisstáb ülése után világossá vált, hogy a korlátozott személyi mozgás a tranzit közlekedést nem fogja érinteni.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!